?Dacă doream să fiu apărat ca la Termopile, sunt convins că cei mai mulţi dintre colegii mei de la Ilfov ar fi stat alături de mine, umăr la umăr, în orice aş fi decis să întreprind, ştiind cu toţii că urmează o cauză dreaptă, ca întotdeauna. Nu vreau să supun echipa pe care am format-o, organizaţia pe care am condus-o, presiunilor venite de la centru şi ameninţărilor cu dizolvarea? explica joi Gabriel Oprea motivele pentru care a demisionat din PSD.
Echipa ilfoveană a lui Oprea este formată din afacerişti unul şi unul, pentru care politica nu reprezintă decât un alt instrument pentru dezvoltarea propriilor afaceri. Judeţul Ilfov reprezintă un mediu propice pentru mediul de afaceri. Alături de Bucureşti, această unitate administrativă a înregistrat anul trecut afaceri 86 de miliarde de lei, o cifră de două ori mai mare decât bugetul de stat al României pe anul 2008.
Maestrul combinaţiilor imobiliare visează la scaunul lăsat liber de Oprea
Oamenii lui Oprea îşi pot aroga o părticică substanţială din afacerile derulate la nivelul Ilfov. Cel mai controversat dintre colaboratorii lui Oprea, primarul localităţii Voluntari, Florin Pandele pare a avea toate şansele să-şi continue afcerile profitabile, mai mult sau mai puţin legale, şi după plecarea lui Oprea din partid. Surse social-democrate susţin că Pandele visează chiar la preluarea şefiei organizaţiei judeţene, în prezent vacantă, el făcând deja lobby în acest sens la centru. El speră ca rezultatele obţinute la locale care l-au clasat printre cei mai performaţi primari PSD, dar şi la ultimele parlamentare, să şteargă cu buretele sprijinul acordat lui Oprea în scandalul numirilor la MAI.
Numele lui Pandele a fost legat de-a lungul anilor de către presă de zeci de afaceri imobiliare ilegale. La niveleul filialei PSD circulă o vorbă, conform căreia nu poţi ridica nici măcar un grajd în Voluntari fără ca primarul să nu-şi ia tainul. Ultimul scandal legat de numele său, în care a fost implicat şi Gabriel Oprea a privit falsificarea unor acte prin care terenuri din Pipera cu o suprafaţă de peste 20 de hectare au fost retrocedate ilegal. Ele au fost însuşite de primar, de Oprea şi de către noul deputat PDL, Robert Negoiţă, un alt protejat local de-al fostului ministru MAI.
Primarul de Voluntari are şi un trecut politic sinuos. A fost membru PNL înainte de 2004, dar a trecut în barca PSD înainte de alegerile locale din acel an. Mutarea s-a dovedit foarte profitabilă. Protejat de Oprea, Pandele şi-a făcut legături strânse în cercurile politicienilor şi afaceriştilor locali de genul lui Robert Negoiţă şi Dumitru Becşenescu, membru PC. Licitaţiile cu cântec, supraevaluări de terenuri, retrocedari dubioase, tranzacţii prin intermediari au început să curgă, la fel şi banii în buzunarele primarului PSD. Au curs şi cercetările din partea organelor de anchetă, Pandele lăudându-se în anumite cercuri social-democrate că a colecţionat peste 50 de anchete pe numele său. Pandele s-a specializat în achiziţionarea de terenuri supraevaluate, care i-au dus comisioane de ordinul milioanelor de euro. De exemplu, în decembrie 2002, Pandele a cumpărat din bugetul local un imobil cu destinaţia "sediu primărie" cu 77 miliarde lei, chiar dacă adevărata valoare a imobilului era de 27 miliarde. A intrat în legenda locală WC-ul construit de Pandele cu trei miliarde de lei, în timp ce numai proiectarea toaletelor a costat alte doua miliarde.
O colaborare cu greutate... la pungă
Pentru Oprea, colaborarea cu Pandele i-a adus beneficii financiare semnificative. În declraţia sa de avere sunt trecute o serie de tereuri intravilane cumpărate la nivelul localităţii Voluntari şi nu numai. Averea sa depăşeşte un milion de euro, deşi din 1983 (cînd era ofiţer în Armată) şi pînă în 2004 a fost doar salariat al statului. Ca deputat, a încasat, de la Parlament, banii pentru chirie, deşi are în proprietate trei locuinţe în Bucureşti şi în apropiere de Bucureşti. Numele său este asociat în presă unor afaceri imobiliare controversate. Dosarul penal Omar Hayssam a fost disjuns pentru a permite cercetarea unor presupuse fapte de corupţie ale unor membri PSD (Viorel Hrebenciuc, Ovidiu Muşetescu) între care e menţionat şi numele lui Oprea.
Mureşan, generalul cu patru stele şi apetenţă la contracte publice
La nivelul PSD Ilfov, Gabriel Oprea, el însuşi general de trei stele în rezervă, s-a înconjurat de oameni de încredere cu găitane militare pe umeri. Pandele însuşi, are grad de căpitan în marina civilă. Un alt general din PSD Ilfov este fostul selecţioner al naţionalei de fotbal a României, Anghel Iordănescu, general-maior cu o stea.
El este flancat de Mircea Mureşan, general de armată cu patru stele la rever, afacerist cu înclinaţii spre contracte şi licitaţii publice şi unul dintre oamenii pe care Oprea a încercat să-l propulseze în Parlament la primele alegeri uninominale.
Dacă această ultimă iniţiativă nu s-a soldat cu succesul scontat, afacerile protejatului lui Oprea merg cum nu se poate mai bine. General cu patru stele, vedetă în posterele electorale ale PSD unde a defilat în uniforma militară, Mureşan a câştigat, în perioada 2001-2007, licitaţii la Romgay SA în valoare de aproape 88 de milioane de lei (aproape 26 de milioane de euro) în perioada 2001-2007. apetenţa păentru contracte publice a fost favorizată şi de faptul că proaspătul deputat Marcel Piteiu (PD-L), este şeful Direcţiei de Exploatare a Romgaz SA, şi asociat cu Mureşan la firma Matep SRL, una din societăţile generalului care au câştigat aceste contracte.
Gigi Neţoiu, un fidel sacrificabil
Colecţia de fideli este completată cu alte două nume: Ninel Peia, multimilionar în euro din afaceri cu terenuri în zona Ilfov şi actual consilier consilier local în comuna Voluntari şi Gigi Neţoiu, vicepreşedinte la PSD Ilfov, aflat pe făraşul represaliilor ce vor fi comandate de la centru în zilele următoare.
Primul a ales să activeze mai discret la nivelul judeţului Ilfov după ce în 2004 a fost consilier personal pentru ministrul Mediului, secretar de stat pentru Mediu şi viceprim-ministru. Din 2008, ales consilier local în comuna Voluntari sţa dedicat binelui obştesc tranzacxţionând o serie de terenuri în zona Ilfov. P reocupările sale au intrat în atenţia presei care au semnalat avizele dubioase emise pentru construirea de imobile de sport şi odihnă în pădurea Moara Vlăsiei sau defrişarea unor păduri pentru contrucţii imobiliare cu avizul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului.
Ultimul cadru pe lista colaboratorilor lui Oprea este Gigi Neţoiu. Angajat al Ministerului de Interne vreme de zece ani, cu o avere estimată la peste 10 milioane de euro, bani pe care i-a câştigat mai ales din afaceri cu alcool, numele lui Neţoiu a fost pomenit îndeosebi în legătură cu scandalurile de contrabandă. Are dosar de urmărire penală la DNA în calitatea lui de acţionar al echipei de fotbal Dinamo, pentru transferuri presupus ilegale ale unor fotbalişti. Este foarte interesat de tranzacţiile imobiliare, achiziţionând o serie de terenuri achiziţionate în zona Ilfov, Timişora şi Vrancea. Ultimul scandal în care a intrat, de această dată de natură politică, l-ar putea costa excluderea din PSD, după ce a orchestrat un miting pro-Oprea în faţa sediul central din Kiseleff.
Antena3.ro