Antena 3 CNN Politică Curtea Constituțională anunță oficial ce se întâmplă cu sesizările depuse pentru anularea alegerilor

Curtea Constituțională anunță oficial ce se întâmplă cu sesizările depuse pentru anularea alegerilor

Adrian Dumitru
4 minute de citit Publicat la 13:45 05 Dec 2024 Modificat la 23:58 05 Dec 2024
judecatorii curtii constitutionala
Judecătorii Curții Constituționale a României. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

ACTUALIZARE 21:37 Curtea Constituțională a anunțat, joi seara, că în această etapă a procesului electoral poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale. Solicitările depuse astăzi au fost înregistrate ca petiții și, potrivit Curții, vor fi “examinate în cadrul procesului de validare a alegerilor”.

„Având în vedere solicitările reprezentanților mass-media cu privire la primirea unor petiții și cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcția de Președinte al României, Curtea Constituțională precizează că acestea au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor. 

În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispozițiile constituționale, Curtea poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”, a transmis CCR, joi seara, într-un comunicat.

Știre inițială:

Mai multe sesizări au fost făcute, joi, la Curtea Constituțională prin care se cere acesteia anularea primului tur de scrutin de la alegerile prezidențiale și repetarea alegerilor, în lumina informațiilor desecretizate și publicate de Administrația Prezidențială, conform cărora alegerile au fost influențate de o campanie de influență coordonată de un actor statal. Până acum, cei care au făcut astfel de sesizări sunt publicația Calea Europeană, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din cadrul Academiei Române și Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

ACTUALIZARE 14:35. Cristian Terheș, candidat independent la prezidențiale, a depus și el o nouă sesizare pentru anularea prezidențialelor.

ACTUALIZARE 14:15. Curtea Constituțională a făcut primul anunț cu privire la solicitările făcute în vederea anulării alegerilor.

„Cererile și solicitările depuse la Curte sunt înregistrate, potrivit legii. În situația în care Curtea va organiza ședințe jurisdicționale, acestea vor fi anunțate pe site-ul CCR”, a transmis Curtea Constituțională a României.

--

Miercuri seară, președintele României în funcție, Klaus Iohannis, a anunțat că a fost de acord cu desecretizarea documentelor prezentate de serviciile de informații în ședința CSAT, în legătură cu campania lui Călin Georgescu.

Documentele arată rețeaua uriașă de conturi de TikTok care a fost activată cu 2 săptămâni înainte de alegeri, precum și finanțatorii și susținătorii lui Georgescu.

De asemenea, din documente aflăm despre implicarea Federației Ruse, precum și despre atacuri cibernetice ale unor „actori statali”. Unii dintre susținătorii campaniei implicați în promovarea și cumpărarea de voturi sunt exponenți ai mediilor extremiste de dreapta, infracționale și ai cultelor religioase, implicate anterior în promovarea unor narative proruse, antisemite, anti NATO sau împotriva Ucrainei, se arată în documente.

Potrivit documentelor prezentate de SRI, activitatea de promovare masivă a lui Călin Georgescu a presupus o campanie pe TikTok, prin intermediul mai multor conturi coordonate ce au publicat activ continuț electoral, atât cu ajutorul algoritmilor de recomandare, cât și prin promovare plătită.

De asemenea, SRI vorbește despre acțiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral, găzduite de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

Prin metode specifice, în data de 24.11.2024, SRI a obtinut date cu privire la publicarea unor credențiale de acces asociate „bec.ro", „roaep.ro" și
registrulelectoral.ro" în cadrul unor platforme de criminalitate cibernetică de sorginte rusă, date similare fiind identificate și în cadrul unui canal privat de Telegram recunoscut pentru diseminarea de date exfiltrate din foarte multe state, mai putin Federația Rusă.

În urma verificărilor demarate s-a stabilit că exfiltrarea s-a realizat fie prin targetarea utilizatorilor legitimi către care au fost distribuite credențialele de tip utilizator/parola, fie prin exploatarea serverului legitim de instruire pus la dispozitie de către STS.

În urma acestei situații, SUA a avertizat România cu privire la pericolul alegerii unui pro-rus în funcția de președinte al României. România, la rândul său, și-a informat aliații despre „o interferență străină semnificativă” în alegeri.

Sesizările făcute la CCR

Cele trei sesizări transmise către Curtea Constituțională arată în felul următor:

  • „Stimați membri ai Curții Constituționale a României, Transmitem prezenta sesizare în calitate de jurnaliști ai unei publicații care și-a asumat promovarea valorilor europene și euro-atlantice în România încă din anul 2006. Având în vedere concluziile privind vicierea procesului electoral din România, la primul tur al alegerilor prezidențiale, printr-o serie de ilegalități identificate și comunicate public de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării și având în vedere că niciun proces electoral viciat nu poate sta la baza funcționării unui stat democratic, membru al Uniunii Europene și al NATO, vă solicităm să vă exercitați prerogativele legale și constituționale pentru ca alegerile din România să se deruleze în condiții de legalitate deplină, cu respect față de cetățenii acestei țări și față de valorile lumii democratice și ale statului de drept.  Vă rugăm să luați act și să procedați în consecință că pentru a exista în condiții corecte și constituționale un tur doi al alegerilor prezidențiale este nevoie de un prim tur care să se deruleze cu adevărat în condiții legale” - Calea Europeană;
  • „Către Curtea Constituțională a României
    Stimate domnule Marian ENACHE, președinte al Curții Constituționale a României. În numele Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, fondat de fostul deținut politic Radu Ciuceanu, care a petrecut mai mult de 15 ani în pușcăriile comuniste pentru că s-a opus ocupației sovietice în România, având în vedere Comunicatul Administrației Prezidențiale din 04.12.2024 și documentele desecretizate din cadrul CSAT (https://www.presidency.ro/ro/media/comunicate-de-presa/comunicat-depresa1733327193), care pun în evidență interferența unei puteri străine în procesul electoral din țara noastră, în virtutea atribuțiilor conferite Curții prin art. 146 lit. f din Constituția României, vă solicităm analizarea de urgență a conținutului informațiilor menționate anterior, în vederea verificării integrității procesului electoral din România și, dacă este cazul, reluarea primului tur al scrutinului prezidențial” - INST;
×
x close