Antena 3 CNN Politică CCR: Mai multe articole din proiectul Constituţiei, trimis de Băsescu, sunt neconstituţionale

CCR: Mai multe articole din proiectul Constituţiei, trimis de Băsescu, sunt neconstituţionale

2 minute de citit Publicat la 16:55 17 Iun 2011 Modificat la 16:55 17 Iun 2011
CCR: Mai multe articole din proiectul Constituţiei, trimis de Băsescu, sunt neconstituţionale
Foto: INTACT Images
Curtea Constituţională a decis, vineri, că sunt neconstituţionale mai multe prevederi din proiectul legii de revizuire a Constituţiei, trimis de preşedintele Traian Băsescu, pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale, informează Mediafax.
   
În urma analizării eventualelor încălcări ale drepturilor fundamentale, judecătorii constituţionali au stabilit, printre altele, că sunt neconstituţionale prevederile referitoare la eliminarea prezumţiei caracterului licit al averii, imunitatea parlamentară şi ministerială, componenţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).


   
Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) afirma că prezumţia caracterului licit al dobândirii bunurilor este un efect logic şi un corolar al prezumţiei de nevinovăţie, consacrată tot printr-o normă de rang constituţional. Aşadar, modificarea preconizată relativizează prezumţia de nevinovăţie şi o goleşte de conţinut, relativizând în acelaşi timp şi principiul constituţional al garantării dreptului de proprietate privată, ca drept fundamental.
   
Judecătorii constituţionali au considerat că sunt încălcate drepturi fundamentale în ce priveşte Consiliul Superior al Magistraturii, unde proiectul de revizuire a Constituţiei prevede că în CSM să fie aleşi mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile şi că preşedintele Consiliului poate proveni din rândul acesteia. Numirea unei persoane care nu este judecător sau procuror la conducerea CSM încalcă drepturi constituţionale, în opinia CC.
   
AMR spunea că propunerea unui număr atât de mare din rândul societăţii civile (şase faţă de doi cât prevede actuala reglementare constituţională-n.r.) în structura Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă o diformitate de reglementare în privinţa puterii judecătoreşti, din moment ce nicio altă putere în stat nu include în structura ei reprezentanţi ai societăţii civile, ci ele se conduc autonom, organele lor de conducere fiind selectate din rândul propriilor membri, iar raporturile cu celelalte puteri includ reguli constituţionale exprese.
   
 Pe de altă parte, Asociaţia Magistraţilor spunea că, deşi puterea judecătorească nu este indicată ca o componentă a puterilor în stat, proiectele Guvernului şi Preşedinţiei de revizuire a Consituţiei îi aduc grave îngrădiri, transformând independenţa într-un simplu termen sinonim cu subordonarea şi controlul politic.
 


Curtea Constituţională a analizat joi proiectul legii de revizuire a Constituţiei, ajungând cu dezbaterile până la articolul 61. Nouă articole au fost declarate constituţionale, conform anunţului făcut de preşedintele Curţii din România (CCR), Augustin Zegrean.

Decizia a fost luată în unanimitate de către judecători, iar dezbaterile vor fi continuate vinerea aceasta.

Preşedintele României, Traian Băsescu, va trimite Parlamentului decizia Curţii, împreună cu proiectul său de revizuire a Constituţiei, iar forul legislativ va lua decizia finală.

Potrivit noului proiect, preşedintele nu va putea fi suspendat din funcţie fără avizul Curţii Constituţionale.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, în 9 iunie, Curţii Constituţionale proiectul legii de revizuire a Constituţiei, pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea. Proiectul a fost transmis împreună cu avizul Consiliului Legislativ, anunţa Preşedinţia, într-un comunicat de presă.

Preşedintele Traian Băsescu a adresat formaţiunilor parlamentare invitaţia de a participa, pe 21 iunie, la un dialog despre reorganizarea teritorială şi revizuirea Constituţiei, USL fiind invitată de la ora 14.00, iar reprezentanţii coaliţiei de la ora 16.00.

×
x close