Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe joi cu privire la reclamaţia Asociaţiei Pro Democraţia şi Agenţiei de Monitorizare a Presei cu privire la procedura de organizare a referendumului desfăşurat duminică. Tot astăzi, judecătorii constituţionali urmează să decidă asupra cererii PRM de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale, acest partid reclamând o "avalanşă inimaginabilă de fraude".
Asociaţia Pro Democraţia şi Agenţia de Monitorizare a Presei au depus marţi o contestaţie privind referendumul la Curteaa Constituţională, care a anunţat că o va lua în discuţie joi.
Mircea Toma, liderul Active Watch, unul dintre ONG-urile coalizate în Alianţa pentru Statul de Drept, a declarat, luni, că a consultat avocaţii care au explicat că pentru probleme legate de scrutinuri este posibilă sesizarea directă a Curţii Constituţionale.
"Am vorbit cu avocaţii noştri şi am înţeles de la ei că pe lângă problemele legate de constituţionalitate a unor acte juridice, Curtea Constituţională mai are o atribuţie, aceea de a veghea la legalitatea organizării şi desfăşurării alegerilor sau referendumurilor. Pentrue exercitarea atribuţiilor privind alegerile sau referendumul, Curtea Constituţională poate fi sesizată în mod direct şi am decis să facem acest demers", a declarat Toma.
O cerere de suspendare a referendumului, iniţiată tot de cele două ONG-uri, depusă anterior desfăşurării consultării românilor cu privire la Parlamentul Unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, a fost respinsă însă, săptămâna trecută de către Curtea de Apel Bucureşti.
La rândul său, PRM reclamă la CCR fraudarea primului tur de scrutin
"Domnule preşedinte Ioan Vida, având în vedere avalanşa inimaginabilă de fraude, abuzuri şi alte ilegalităţi săvârşite pe parcursul alegerilor prezidenţiale din ziua de 22 noiembrie 2009, Partidul România Mare vă solicită anularea acestora", se arată într-un comunicat al PRM.
Conform PRM, în condiţiile în care România este membră a Uniunii Europene, dacă "aceste aşa-zise alegeri - care scandalizează o ţară întreagă - ar fi validate", România s-ar face "de râsul lumii", iar populaţia şi-ar pierde încrederea în democraţie.
Antena3.ro