Guvernul a transmis, luni, Curţii Constituţionale o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Executiv şi Parlament. Executivul susţine că acest conflict este generat de refuzul Parlamentului de a permite prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură depuse ca urmare a angajării răspunderii.
Premierul solicită CCR să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament şi să constate că blocajul instituţional cu privire la prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură poate fi înlăturat numai prin continuarea procedurii parlamentare de angajare a răspunderii guvernamentale asupra proiectului Legii educaţiei.
La rândul său, Mircea Geoană, cel care a depus iniţial sesizarea privind neconstituţionalitatea acestei proceduri, susţine că decizia CCR este una clară şi nu mai poate fi contestată.
La finalul şedinţei de joi, Mircea Geoană a declarat că, atunci când Curtea declară o angajare de răspundere ca fiind neconstituţională de două ori şi acest lucru se contestă prin diverse artificii, "statul de drept în România nu mai există".
Mircea Geoană, după şedinţa CCR
Preşedintele Senatului a ţinut să sublinieze că întreaga tevatură din jurul acestui subiect nu îşi mai are rostu, cu atât mai mult cu cât plenul Senatului urmează să se pronunţe asupra legii săptămâna viitoare.
"Finalitatea acestui demers este una neclară şi periculoasă", a precizat Geoană.
La rândul lor, premierul şi preşedintele Camerei au susţinut că respectivul conflict apărut între Parlament şi Guvern pe această temă a fost stins în momentul în care parlamentarii au votat calendarul angajării răspunderii, respectiv Opoziţia a depus moţiune de cenzură.
Roberta Anastase şi Emil Boc, după şedinţa CCR
Curtea Constituţională a publicat, vinerea trecută, motivarea deciziei referitoare la Legea educaţiei. Judecătorii CCR susţin că angajarea răspunderii de către Guvern asupra acestei legi a declanşat un conflict juridic între Guvern şi Parlament. Cu toate acestea, se arată în motivare, cererea de anulare a angajării răspunderii depăşeşte competenţele Curţii, iar soluţia aparţine în exclusivitate autorităţilor aflate în conflict.
După publicarea motivării, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, cel care a sesizat Curtea în acest sens, i-a solicitat premierului Emil Boc, printr-o scrisoare, retragerea "din procesul legislativ a proiectului Legii educaţiei naţionale", asupra căruia Guvernul şi-a asumat răspunderea.
În replică, Emil Boc a declarat că, din punctul său de vedere, conflictul sesizat de CCR este soluţionat, astfel că această instituţie nu poate obliga Guvernul să renunţe la procedura asumării răspunderii pe Legea educaţiei.