Şedinţa Curţii Constituţionale, în care se decide dacă Guvernul Boc poate continua procedura angajării răspunderii pe Legea Educaţiei, s-a încheiat. CCR a admis sesizarea pe tema legii educaţiei, în sensul în care a constatat existenţa unui conflict între Parlament şi Executiv, ca urmare a refuzului parlamentarilor de a dezbate moţiunea de cenzură înaintată după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe această lege, informează
Mediafax.
Coaliţia de guvernare a transmis, pe 15 noiembrie, o cerere de soluţionare a conflictului dintre Executiv şi Parlament, arătând că acest conflict este generat de refuzul Parlamentului de a permite prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură, depusă ca urmare a angajării răspunderii.
Primul-ministru Emil Boc a atenţionat că, deşi regulamentul Parlamentului prevede în mod imperativ că moţiunea de cenzură se prezintă în cel mult 5 zile de la data depunerii, acest termen a fost cu mult depăşit.
Refuzul Parlamentului de a trece la etapa următoare a acestei proceduri este, în opinia primului-ministru, unul lipsit de justificare constituţională, deoarecere dezvoltă conflict juridic între cele două autorităţi: Guvern şi Parlament.
"Chiar dacă un astfel de conflict a existat, el a încetat prin acceptarea de către Parlament a angajării răspunderii Guvernului. Această decizie a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 12 noiembrie 2010, cu mult după expirarea termenelor pentru prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură", a declarat şeful guvernului.
Mai mult decât atât, Emil Boc a invocat un al doilea argument în susţinerea ideii sale, cu privire la faptul că CCR nu este de natură să conducă prin ea însăşi la încetarea procedurii angajării răspunderii Guvernului. Astfel, potrivit deciziei Curţii, Guvernul nu a fost obligat să renunţe la procedura angajării răspunderii asupra Proiectului Legii Educaţiei naţionale, deşi Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, solicitase în mod expres acest lucru.
În acelaşi timp, CCR a decis ca această cerere excede competenţei sale, soluţia aparţinând în exclusivitate autorităţilor publice aflate în conflict, această cerere depăşind competenţele instituţiei.
Emil Boc: Decizia este clară şi explicită. Dacă Geoană va mai boicota procedura pe Legea Educaţiei, vom cere suspendarea lui Premierul Emil Boc a declarat, după prima parte a şedinţei de Guvern, că decizia Curţii cu privire la asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei este clară şi explicită şi că moţiunea de cenzură trebuie să-şi urmeze cursul constituţional.
Primul ministru a ameninţat că va solicita demiterea din funcţie a Preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, dacă acesta va continua cu boicotarea procedurii pe Legea Educaţiei.