Deputatul PDL Ioan Nelu Botiş a renunţat la camera deţinută la Hotelul Bucureşti pentru a plăti o sumă de trei ori mai mică pentru o chirie în Capitală. Dacă toţi parlamentari ar opta pentru această soluţie, cheltuielile cu cazarea suportate de Camera Deputaţilor s-ar reduce de aproape trei ori. În prezent, pentru un parlamentar care stă la hotel se cheltuiesc anual 26.800 de lei. În paralel, cazarea unui deputat într-o garsonieră din capitală presupune cheltuieli de 9000 de lei pe an pentru Camera Deputaţilor.
Botiş s-a declarat în favoarea găsirii unei soluţii mult mai ieftine decât camera de hotel, dar a arătat că nu este dispus să renunţe la călătoriile pe ruta Bistriţa Năsăud Bucureşti, explicând că varianta cu trrenul este prea obositoare.
"Am depus în 17 mai o cerere la Camera Deputaţilor prin care renunţ la cazarea de la Hotel Bucureşti, deşi acolo sunt cazaţi peste 80 la sută dintre deputaţi, dar o să caut altă soluţie pentru ca aceste cheltuieli să fie reduse. La deplasarea cu avionul mi-e greu să renunţ. Ar trebui să aleg varianta plecării cu trenul şi e destul de obositoare. Având în vedere că sunt prezent la lucrări, sunt nevoit să fac aceste cheltuieli. Dacă merg în fiecare săptămână şi vin cu avionul, cheltuiesc", a spus Botiş.
Glumind, deputatul PDL a apreciat că, probabil, cel mai ieftin parlamentar este Cătălin Voicu, dar statul cheltuieşte cu el, pentru că acesta este în arest.
"Dacă nu aş fi prezent la lucrări, nu ar fi nici cheltuieli. Ceea ce pot să reduc, voi reduce. O să caut o soluţie mai ieftină, de chirie. Am găsit deja, în cartierul Ferentari", a precizat el.
La rândul său, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ioan Oltean (PDL) a subliniat că se va avea în vedere fie o renegociere cu hotelurile pentru scăderea sumei de plată, fie o soluţie prin care parlamentarii să fie stimulaţi să se cazeze în gazdă.
"În acest moment, cu un parlamentar care stă la hotel se cheltuiesc 26.800 de lei într-un an şi cu unul care stă în oraş 9.000 de lei, de trei ori mai puţin", a explicat Ioan Oltean. El a amai anunţat că se vor diminua numărul de minute alocate pentru convorbiri telefonice şi cheltuielile cu transportul.
Potrivit site-ul Camerei Deputaţilor, statul cheltuie pentru cazarea unui deputat la hotel cam 8.333 de lei, în timp ce pentru un parlamentar care se cazează într-o locuinţă închiriată, decontul ajunge pe la 3000 de lei. În total, în martie, numai cazarea acestora la Bucureşti a reprezentat 1.637.540 de lei, suma la care s-a mai adăugat alţi 70.860 lei în timpul deplasărilor în teritoriu şi străinătate.
În aceeaşi lună, parlamentarii din provincie care fac naveta între Bucureşti şi teritoriu au primit în total 595.876 lei drept diurnă de deplasare pentru Bucureşti şi alţi 295.400 pentru diurnal în teritoriu.
Alţi 498.079 de lei au constituit banii alocaţi pentru transport prin ţară. În general, diurna pentru transportul deputaţilor care vin din provincie se ridică în medie la puţin peste 1000 de lei lunar. Cu cât distanţa dintre Bucureşti şi localitatea de domicliu este mai mare cu atât şi suma alocată pentru transportul lor lunar este mai consistentă, de multe ori cuantumul ei depăşind indemnizaţia netă lunară primită de aceştia. Este şi cazul cazul deputaţilor Cristian Admoniţei (6597 lei), Iosif Koto (5842 lei), Alin Popoviciu (5744 lei), Daniel Buda(5275 lei), Horia Cristian (5237 lei) sau Seres denes (5127 lei).
Marius Vulpe, Antena3.ro