Antena 3 CNN Politică Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit cu omologul din Ungaria. Discuţiile s-au concentrat pe dosarul Schengen

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit cu omologul din Ungaria. Discuţiile s-au concentrat pe dosarul Schengen

Catalin Predoiu intalnire Sándor Pinter
Cătălin Predoiu, întâlnire cu omologul din Ungaria. Sursa foto: mai.gov.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iul 2024   •   21:59

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, duminică, cu Sándor Pinter, ministrul de Interne din Ungaria, la sediul Ministerului ungar al Afacerilor Interne, în contextul desfăşurării, în perioada 21-22 iulie 2024, la Budapesta, a Reuniunii Informale a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.

Potrivut unui comunicat de presă transmis, duminică de reprezentanţii MAI, cei doi miniştri au fost însoţiţi de delegaţiile responsabile pentru afaceri europene şi Schengen din cele două ministere.

Discuţiile s-au concentrat pe dosarul Schengen

„Discuțiile s-au concentrat pe dosarul Schengen, inclusiv aspectele tactice care țin de cel mai bun moment pentru introducerea deciziei pe ordinea de zi a ședințelor JAI din această toamnă, proceduri posibile etc.

Ministrul maghiar a reiterat obiectivul președinției ungare de a obține decizia de accedere a RO și BG în Spațiul Schengen și cu frontierele terestre până la finalul anului 2024.

De asemenea, cei doi miniștri au evaluat stadiul și perspectivele cooperării bilaterale, ambii interlocutori concluzionând pe baza datelor și rapoartelor din teren, inclusiv statistici, faptul că măsurile punctuale stabilite în vederea intensificării cooperării operative pentru combaterea criminalității organizate și a celei transfrontaliere, cu accent  pe traficul de migranți și-au dovedit eficiența, rezultatele fiind foarte bune.

Cifrele privind migrația ilegală au scăzut substanțial în ultimele 12 luni, rezultat direct al cooperării dintre polițiile de frontieră”, a transmis MAI.

Cei doi miniștri au convenit continuarea, în aceiași parametri, a cooperării de profil în perspectiva eliminării controalelor la frontierele interne terestre, fiind exemplificate continuarea misiunilor de patrulare în comun, a întâlnirilor periodice pentru analiza situației la frontieră, precum și a activităților operative în comun pentru combaterea criminalității organizate.

Cei doi miniştri au discutat şi despre fluidizarea traficului la frontiera româno-ungară

Un alt subiect pe agenda discuțiilor, ridicat de ministrul român, a fost reprezentat de cooperarea pentru fluidizarea traficului la frontiera româno-ungară, care este unul intens având în vedere sezonul estival.

Cei doi demnitari au agreat un set de măsuri pentru evitarea creșterii timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei.

Totodată, cu prilejul deplasării la Budapesta, ministrul Afacerilor Interne a participat la programul organizat de Inspectoratul General al Poliției Ungare, ocazie cu care a avut discuții aplicate pe subiecte privind criminalitatea organizată și migrația ilegală.

După întâlnirea bilaterală, cei doi miniștri s-au deplasat la centrul de comandă al forțelor de poliție care asigură securitatea pe durata desfășurării Hungaroring, forțe între care se numără 10 polițiști români, dintre care doi motocicliști. Cu această ocazie, ministrul român a inspectat dispozitivul românesc prezent pe teritoriul Ungariei și a avut o întrevedere informală cu polițiștii români.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close