Antena 3 CNN Politică Predoiu, despre aderarea la Schengen: Suntem pregătiți mai bine decât alte țări membre. La nivel politic, situația e mai complicată

Predoiu, despre aderarea la Schengen: Suntem pregătiți mai bine decât alte țări membre. La nivel politic, situația e mai complicată

catalin predoiu
Cătălin Predoiu a subliniat că intrarea României în Schengen terestru ar crește gradul de siguranță în Europa / sursă foto: Hepta
de Roxana Mihăiescu    |    27 Sep 2024   •   21:26

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit despre șansele pe care le are România pentru aderarea la spațiul Schengen și cu forțele terestre.

Potrivit ministrului, România este mai bine pregătită decât multe state din interiorul spațiului Schengen terestru să aplice codurile, metodele, aplicațiile și sistemele Schengen terestre.

„Pentru Schengen muncesc mai multe instituții, interne, externe, guvern, președinție, fiecare pe zona lui de competență. Lucrăm și cu serviciile de informații când avem nevoie de informații în plus, le solicităm ca beneficiar legal. Este o echipă care lucrează permanent. Lucrează de ani de zile. Fiecare și-a exercitat atribuțiile, le continuăm, muncim, avem contacte. E un dosar care, în liniște și fără multă publicitate, este abordat intensiv de toate aceste instituții pe care le-am numit. Aceste instituții ale statului român care lucrează în Schengen sunt credibile, de asta s-a și făcut pasul de anul trecut.

Cum a spus comisarul european pentru Afaceri Interne, România este chiar mai bine pregătită decât multe state din interiorul spațiului Schengen terestru să aplice codurile, metodele, aplicațiile și sistemele Schengen terestre”, a declarat Cătălin Predoiu, la DC News.

Cătălin Predoiu: „Vrem ca cetățenii români să trăiască într-o țară sigură din punct de vedere al migrației ilegale”

Totodată, Cătălin Predoiu a mai subliniat că intrarea României în Schengen ar crește gradul de siguranță în Europa.

„E ca la fotbal, ca și când ai pe margine un jucător foarte bine pregătit, care introdus în teren poate să marcheze două-trei goluri. Noi putem să aducem siguranță în Schengen. România aduce siguranță Schengen, aduce siguranță și Ungariei și Austriei și Franței și Germaniei. Lucrurile acestea le recunosc și dânșii, le recunoaște și Comisia Europeană, dar Da!, decizia este politică, va fi o decizie politică.

Orice decizie de genul acesta este politică. Datoria noastră este însă să o facem posibilă, nu numai să nu dăm niciun argument contra ei, ci să dăm toate argumentele pentru. Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul de Externe, celelalte instituții, Guvern, Președinția României, serviciile de informații, au construit un dosar solid pentru Schengen, am dat și dăm în continuare toate argumentele pentru o decizie politică pozitivă. Însă, Da!, decizia aceasta va fi politică, așa cum am spus și mă repet.

Alocăm bani, alocăm fonduri, pentru noi migrația este importantă, nu doar din perspectiva Schengen, ci pentru că vrem să ne protejăm țara și vrem ca cetățenii români să trăiască într-o țară sigură din punct de vedere al migrației ilegale. Eu nu vreau să avem un fenomen scăpat de sub control în România, în privința asta, și este datoria mea și pe care trebuie să mi-o îndeplinesc înainte de Schengen, înainte de orice.

Doi la mână, cum să spun, faptul că suntem membrii Schengen ne dă, hai să spunem, un statut cvasi-egal cu ceilalți. Ne lipsește o frontieră, da, dar totuși vorbim de la țară membru Schengen la țara membru Schengen. E altceva!”, a mai afirmat ministrul.

El a mai punctat faptul că votul decisiv va fi după alegerile din Austria.

„Pe de altă parte, însă contextul este mai dificil, pentru că au fost recent alegeri în Olanda, avem guvern nou, au fost alegeri în Franța, avem guvern nou, miniștri noi. Au fost alegeri la nivel european, avem comisari noi și comisar nou, pe care sper să-l întâlnesc cât de repede. Și nu doar sper, lucrez în direcția asta!

Vom avea alegeri în Austria, vom avea un guvern nou. Deci contextul politic intern în anumite țări membre s-a complicat. Deci guverne noi, trebuie să vezi ce poziție au!”, a mai completat ministrul Afacerilor Interne.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close