Antena 3 CNN Politică Cât ne costă un senator: 4-7.000 euro lunar. Igaş şi Frunda, campioni la cheltuirea banilor Senatului

Cât ne costă un senator: 4-7.000 euro lunar. Igaş şi Frunda, campioni la cheltuirea banilor Senatului

Cât ne costă un senator: 4-7.000 euro lunar. Igaş şi Frunda, campioni la cheltuirea banilor Senatului
25 Iun 2009   •   15:04

Peste 3 milioane de lei costă lunar întreţinerea senatorilor în acest an. În medie, cheltuielile pe care le-a implicat fiecare senator în acest interval de timp au fost de aproximativ 20.000 lei. Indemnizaţia netă, factura telefonului mobil, cheltuielile cu diurna, transportul şi cazarea în Bucureşti, în teritoriu şi în străinătate, precum şi cheltuielile pentru birourile senatoriale au totalizat în cazul unor senatori chiar şi sume de apoape 30.000 lei vechi lunar. Este cazul democrat-liberalului Trian Igaş şi al udemeristului Gyorgy Frunda.
Potrivit informaţiilor economice legate de cheltuieli postate pe site-ului Senatului, pentru un parlamentar al acestui for legislativ se cheltuiesc lunar sume între 4 şi 7.000 de euro. Ca şi deputaţii, senatori au avut cheltuieli masive cutelefoanele mobile, cu diurna, transportul şi cazarea în Bucureşti, în teritoriu şi în străinătate, precum şi cu birourile senatoriale.
Frunda: 75.000 lei, cheltuială la bugetul Senatului pentru trei luni de activitate parlamentară
Cu tot cu indemnizaţia de senator, udemeristul Gyorgy Frunda a contabilizat în primele trei luni ale acestui an o sumă de aproximativ 75.000 lei. Numai pe luna martie, Senatul a cheltuit 29.568 de lei pentru salariul, diurnele, mobilul, cazarea şi transportul parlamentarului UDMR.
La capitolul cel mai costisitor senator, Frunda a fost totuşi depăşit în luna martie de democrat-liberalul Traian Igaş. Senatorul PDL a contabilizat cheltuieli de 31.507 lei pe luna martie, aproximativ 7500 de euro pentru nevoile sale. În numai 3 luni, bugetul Senatului a suportat o cheltuială de 66.347 lei pentru acest reprezentant PDL.
Printre alţi risipitori ai banilor Senatului se mai remarcă democrat-liberalul Dumitru Oprea care cu tot cu indemnizaţie,diurne şi decontări a contabilizat 29.783 lei. Din spate vin puternic social-democrata Elena Mitrea, cu 22.216 lei, social-democratul Gheorghe Pop cu 22.300 lei, liberalul Nicolae Roibu cu 23.000 lei şi democrat-liberalul Ioan Sbârciu, cu 23.380 cheltuiţi într-o singură lună.
Sume similare au primit senatorii UDMR Cseke Attila Zoltan ? 22.848 lei, respectiv Tiberiu Gunther- 22766 lei, democrat-liberalul Gheorghe David- 22.470 lei şi colegul său de partid Gheorghe Bârlea ? 23.112 lei.
Geoană şi Voiculescu, strânşi la pungă
Comparativ, în aceeaşi lună, preşedintele Senatului, Mircea Geoană a declarat numai salariul net de 6401 lei, în timp ce liderul PNL, senatorul Crin Antonescu menţionează o indemnizaţie netă de 5696 lei, o factură telefonică de 600 lei şi decontarea deplasărilor prin ţară de 7223 lei.
Liderul de onoare al PC, Dan Voiculescu se numără şi el printre senatorii economi. Indemnizaţia sa de enator, de 5696 a reprezentat singura sumă primită de la buget, banii fiind direcţionaţi către o fundaţie. Senatorul PSD, Anghel Iordănescu s-a mulţumit la rândul său doar cu indemnizaţia de parlamentar de 5058 lei net şi decontarea a 99 de lei, reprezentând factura de telefon. La fel au procedat şi democrat-liberalul Radu F. Alexandru şi social-democratul Miron Mitrea.
Democrat-liberalul Dumitru Oprea, ?turistul? de serviciu

Cel mai plimbăreţ senator în primele trei luni ale acestui an pare a fi democrat-liberalul Dumitru Oprea. Senatul i-a decontat 16.334 de lei pentru deplasările prin ţară şi străinătate. Alţi doi democrat-liberali conduc în acest top: senatorul Traian Igaş, cu 15.811 de lei, urmat de colegul său de partid, Petru Filip, cu 14.031 de lei. În schimb, senatorul UDMR, Verestoy Attila a primit cea mai substanţială diurnă pentru deplasările efectuate fie în străinătate, fie la Bucureşti sau în teritoriu, aproximativ 10.000 lei. Şi reprezentantul PSD, Doina Silistru a cerut şi-a primit diurne în valoare totală de 8.424 de lei.

9.000 lei lunar pentru confortul hotelier al unui senator din provincie

Totuşi cazarea senatorilor la hotelurile din Bucureşti şi a celor care au tras în deplasărilor lor la stabilimentele similare din străinătate a împovărat cel mai mult bugetul Senatului.
105 senatori au beneficiat de cazare pentru a-şi defăşuta activitatea parlamentară. Numai cazarea unui singur senator la un hotel din Capitală a costat lunar această instituţie 9.043 de lei, ceea ce face ca Senatul să fi cheltuit pentru parlamentarii din provincie o sumă de 8-900.000 lei lunar.
Daca se înmulţeşte cu trei şi se mai adaugă onorarea serviciilor hoteliere de care au beneficiat unii senatori prin străinătate sau prin ţară se poate ajunge la 35.715 lei, suma trimestrială cheltuită pentru nevoile senatorului UDMR, Gyorgy Frunda.
?Turistul de serviciu?, liberalul Cornel Popa a cheltuit pe hoteluri în peregrinările sale 29.857 de lei, colegul său de partid, Puiu Haşotti, 29.193 de lei, iar democrat -liberalul Traian Igaş a benficiat de-a lungul primului trimistru al acestui an de servicii hoteliere în valoare totală de 29.227 de lei.
Spre deosebire de colegii liberali, senatorii nu au dat dovadă de apetit pentru conversaţii pe mobil. Doar câţiva se pot lăuda cu facturi grele. Este cazul senatorului PNL, Cornel Popa care a cumulat în cele trei luni facturi în valoare totală de 1.674 de lei. Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, cu 1.538 de lei, şi social-democrtul Titus Corlăţean, cu 1.151 de lei, se plsează pe locurile următoare.
La polul opus, senatorii Dan Voiculescu, Iulian Urban(PDL), Mihai Stănişoară(PDL) şi Cristian Diaconescu(PSD) au preferat să nu-şi factureze conversaţiile pe seama bugetului acestei camere.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close