Antena 3 CNN Politică Carles Puigdemont, acuzat de delapidare şi terorism, nu scapă de mandatul de arestare. Instanţa din Spania refuză să-l amnistieze

Carles Puigdemont, acuzat de delapidare şi terorism, nu scapă de mandatul de arestare. Instanţa din Spania refuză să-l amnistieze

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont, fostul președinte al guvernului regional al Cataloniei (Generalitat de Catalunya). Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iul 2024   •   17:40

Curtea Supremă, cel mai înalt organ judiciar din Spania, a refuzat luni să îl amnistieze pe Carles Puigdemont, aflat în exil după tentativa eşuată de secesiune a Cataloniei din 2017, şi a menţinut mandatul de arestare care îl viza pe liderul independentist catalan, transmite AFP, citat de Agerpres.

Judecătorul Pablo LLaena "a dat astăzi o hotărâre prin care declară neaplicabilă amnistia pentru infracţiunea de delapidare în dosarul deschis pe numele fostului preşedinte al Generalitat catalane, Carles Puigdemont", a informat instanţa în decizia făcută publică luni, precizând că mandatul de arestare pe numele liderului separatist catalan rămâne în vigoare.

Această decizie poate fi atacată în recurs în termen de trei zile de la notificare. Pe 30 mai, Parlamentul spaniol a adoptat o lege de amnistiere pentru separatiştii catalani, preţul pe care a trebuit să îl plătească premierul socialist Pedro Sanchez pentru a putea reveni la putere în noiembrie, graţie sprijinului din partea celor două partide separatiste catalane, care au cerut în schimb această măsură. Legea a fost promulgată pe 11 iunie.

Obiectivul legiuitorilor a fost ca instanţele să înceapă imediat anularea mandatelor de arestare care îi vizează pe separatiştii fugiţi în străinătate şi ca aceste anulări să rămână valabile până la examinarea contestaţiilor formulate împotriva legii, un proces care ar putea dura luni sau chiar ani.

Cu peste 400 de persoane urmărite penal sau condamnate pentru infracţiuni legate de tentativa de independenţă a Cataloniei din 2017 sau de evenimentele care au urmat sau au precedat-o, sarcina promite să fie una dificilă pentru instanţele, care trebuie să decidă de la caz la caz.

Această lege urmărea să permită întoarcerea separatiştilor încă aflaţi în exil, în primul rând a lui Carles Puigdemont, preşedintele guvernului regional catalan în timpul evenimentelor din 2017, care de atunci trăieşte în exil, în Belgia, pentru a scăpa de procedurile judiciare.

Inculpat pentru infracţiuni de delapidare, nesupunere şi terorism, Puigdemont, care face obiectul unui mandat de arestare încă de la evenimentele din 2017, a sperat să se poată întoarce rapid în Spania după promulgarea legii.

Judecătorul LLarena a considerat că legea amnistiei se aplică într-adevăr infracţiunii de nesupunere, dar că, pe de altă parte, "comportamentul" reproşat lui Puigdemont şi altor doi separatişti "corespunde pe deplin celor două excepţii prevăzute de lege" în ceea ce priveşte infracţiunea de deturnare de fonduri. Concret, magistratul a concluzionat că a existat din partea domnului Puigdemont intenţia de a obţine un beneficiu personal, precum şi un impact asupra intereselor financiare ale Uniunii Europene, ceea ce face amnistia inaplicabilă, în opinia sa. Prin urmare, mandatul de arestare "se menţine doar pentru infracţiunea de delapidare, nu şi pentru cea de nesupunere".

Infracţiunea de terorism de care mai este acuzat Puigdemont într-un caz separat nu a fost abordată în această hotărâre.

×
Subiecte în articol: Carles Puigdemont Curtea Suprema Spania
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Valea Oltului se închide timp de o lună, în timpul zilei
x close