Antena 3 CNN Politică Care sunt noile reguli după care vor fi selectați șefii companiilor publice. Guvernul a adoptat proiectul cerut de Comisia Europeană

Care sunt noile reguli după care vor fi selectați șefii companiilor publice. Guvernul a adoptat proiectul cerut de Comisia Europeană

Andrei Paraschiv
4 minute de citit Publicat la 18:14 08 Apr 2025 Modificat la 18:14 08 Apr 2025
camera de guvern
Procedura de selecție a membrilor consiliilor de administrație (CA) și consiliilor de supraveghere (CS) trebuie finalizată într-un termen de cel mult 150 de zile. Foto: Hepta

În ședința de marți, Guvernul a adoptat noi prevederi care vizează selecția și mandatul administratorilor în cadrul companiilor publice. Astfel, procedura de selecție a membrilor consiliilor de administrație (CA) și consiliilor de supraveghere (CS) trebuie finalizată într-un termen de cel mult 150 de zile. De asemenea, membrii acestor consilii nu pot fi angajați ai societății respective; în cazul în care sunt deja angajați, contractul de muncă se suspendă pe durata mandatului, potrivit unui comunicat emis de Guvern.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, o Ordonaţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 187/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, precum şi pentru abrogarea unor dispoziţii din acte normative

Printre modificările importante se numără cerințele de educație și experiență profesională pentru membrii consiliilor, care trebuie să aibă studii superioare și experiență de minim 7 ani în domeniu. Salariile directorilor vor fi fixe, cu o indemnizație suplimentară revizuită anual pe baza performanței.

"Preşedintele şi vicepreşedinţii AMEPIP (N.r. - Agenția pentru monitorizarea și evaluarea performanței întreprinderilor publice) trebuie să aibă cel puţin diplomă de licenţă şi minimum 10 ani de experienţă profesională în domeniul economic sau financiar, de management sau juridic, dintre care cel puţin 7 ani în funcţii de conducere executivă în companii sau în funcţii de conducere în administraţia publică, unde au exercitat atribuţii de conducere sau supraveghere asupra unor întreprinderi publice", arată Guvernul în comunicatul de presă.

În ceea ce privește transparența procesului de selecție, au fost stabilite criterii mai clare, inclusiv verificarea conflictelor de interese, iar procedura de selecție nu va fi influențată de relațiile de subordonare între membrii comisiilor de selecție și candidați.

"Guvernul a aliniat legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice la cerinţele Comisiei Europene şi în acord cu necesitatea implementării unui cadru clar şi transparent pentru selecţia şi mandatul administratorilor acestor entităţi. Noile reglementări adoptate prin Ordonanţa de Urgenţă urmăresc creşterea transparenţei şi reducerea dependenţei întreprinderilor publice de subvenţiile bugetar", a transmis, Guvernul, într-un comunicat de presă.

Noile reglementări au fost create la cererea Comisiei Europeane, într-un dialog cu agențiile de specialitate ale Guvernului, având scopul de a crește transparența și eficiența managementului întreprinderilor publice. Se preconizează, de asemenea, implementarea unor măsuri care să reducă dependența acestora de subvențiile bugetare.

Alte modificări includ reguli clare pentru procedura de selecție a administratorilor și sancțiuni specifice pentru încălcarea mandatului, precum și măsuri pentru asigurarea unei reprezentări echilibrate de gen în consiliile de administrație și de supraveghere.

"Astfel, membrii comisiilor de selecţie şi nominalizare nu se pot afla în raporturi juridice de coordonare sau subordonare ierarhică cu candidaţii înscrişi la procedura de selecţie şi nominalizare. Dacă există astfel de situaţii, conducătorul autorităţii publice tutelare va dispune înlocuirea membrilor aflaţi în incompatibilitate", a precizat Guvernul.

Pentru a încuraja performanța managerială, remunerațiile vor include o componentă variabilă, care va depinde de realizarea indicatorilor-cheie de performanță, iar companiile vor trebui să întocmească rapoarte trimestriale privind progresul acestora.

"Pentru a creşte performanţa managerială, sunt aduse modificări şi cu privire la modul de calcul al remuneraţiei directoratului. Astfel, la fel ca în cazul membrilor consiliilor de administraţie sau consiliilor de supraveghere, şi în cazul directoratului remuneraţia va fi formată dintr-o indemnizaţie fixă lunară şi o indemnizaţie variabilă, stabilită în funcţie de performanţa managerială. Componenta variabilă a remuneraţiei va fi revizuită anual, în funcţie de nivelul de realizare a obiectivelor cuprinse în planul de administrare şi de gradul de îndeplinire a indicatorilor-cheie de performanţă aprobaţi de adunarea generală a acţionarilor", arată Guvernul.

Potrivit instituţiei, aceşti indicatori vor fi cuprinşi în contractul de mandat. Companiile vor întocmi un raport trimestrial privind realizarea indicatorilor cheie de performanţă incluşi în contractul de mandat. AMEPIP îl va publica pe site-ul său propriu.

Guvernul precizează şi alte date importante din actul normativ:

- Se reglementează clar rolul compartimentelor de guvernanţă corporativă din cadrul autorităţilor publice tutelare  în procesul de elaborare a scrisorii de aşteptări, realizată împreună cu structurile de specialitate din cadrul autorităţii publice tutelare şi ale întreprinderii publice.

- AMEPIP va emite aviz conform privind procedura de selecţie, sau dispune măsuri de remediere, după caz, pentru toate întreprinderile publice de la nivel central şi pentru cele de la nivel local care îndeplinesc cumulativ condiţiile de a înregistra o cifră de afaceri în ultimul exerciţiu financiar superioară echivalentului în lei al sumei de 7.300.000 euro şi au cel puţin 50 de angajaţi.

- Se elimină exceptarea ocoalelor silvice de la aplicarea prevederilor din domeniul guvernanţei corporative a întreprinderilor publice, având în vedere că excepţiile sunt limitativ prevăzute de OUG 109/2011.

- Se modifică data de raportare, astfel încât AMEPIP va elabora şi va prezenta Guvernului un raport anual privind întreprinderile publice până cel târziu la data de 30 septembrie a anului următor celui la care se face raportarea, faţă de 30 mai, având în vederea necesitatea unui timp adecvat pentru colectarea şi prelucrarea datelor.

×
x close