Dacă va fi numit premier după alegerile parlamentare, Victor Ponta a anunţat că plănuieşte să schimbe structura dar şi componenţa noului Guvern. Unele ministere se comasează, altele se sparg. Au apărut tot felul de zvonuri despre nume importante date ca sigure că vor primi portofolii după 9 decembrie. Cert este că funcţiile vor fi împărţite în mod egal între Alianţa PNL-PC şi PSD-UNPR.
Principala schimbare este apariţia a două mega-ministere. Surse din interiorul USL, citate de
Gândul, spun că unul dintre acestea va fi Ministerul Controlului. Un astfel de portofoliu a mai existat în Guvernul Năstase şi coordona Garda Financiară, Direcţia Vămilor, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Garda de Mediu şi Corpul de Control al Guvernului.
În cel de-al doilea minister mamut ar fi cel al Fondurilor Europene sub umbrela căruia ar urma să fie adunate toate autorităţile de management existente acum în celelalte ministere. Sursele din alianţă îl descriu ca pe un al doilea Minister de Finanţe pentru activitatea din Uniunea Europeană. Zvonurile sunt că Victor Ponta vrea să-i dea acest portofoliu consilierului său, Eugen Orlando Teodorovici, în timp ce liberalii vor să o impună pe Ramona Mănescu.
Cel mai probabil, actualul Minister al Dezvoltării Regionale şi Turismului va fi spart iar Dezvoltarea Regională va fi cuplată cu Administraţia, aflată acum împreună cu Internele.
Acelaşi lucru ar urma să se întâmple şi cu Ministerul Economiei. Astfel, pe lângă Ministerul Economiei ar urma să apară şi un minister pentru Mediul de Afaceri, IMM şi Comerţ care ar urma să fie condus de Ovidiu Silaghi, care va renunţa la portofoliul pe care îl deţine în prezent, cel al Transporturilor.
Ministerul Turismului ar urma să rămână un portofoliu de sine stătător şi ar mai putea apărea unul nou pentru Tineret şi Sport.
Dintre miniştri actuali, se pare că vor rămâne pe poziţii: Daniel Constantin la Agricultură, Rovana Plumb la Mediu, Ecaterina Andronescu la Educaţie, Titus Corlăţean la Externe, despre Mona Pivniceru Crin Antonescu a declarat că va rămâne ministrul Justiţiei dacă acest portofoliu va reveni liberalilor şi, de asemenea, Dan Şova are şanse mari să se ocupe în continuare de Relaţia cu Parlamentul.
Dintre noii veniţi, mai toate sursele îi dau ca siguri pe: Liviu Dragnea la Ministerul Internelor, Relu Fenechiu la Transporturi şi Varujan Vosganian, despre care nu se ştie deocamdată ce minister ar putea primi.
Bătălia mare în USL se dă pentru Ministerul Finanţelor. Se ştie că Florin Georgescu a spus de la început că, după 9 decembrie, se întoarce la Banca Naţională dar şi pentru funcţia de vice-premier pe care acesta o eliberează şi pe care, se pare, şi-o doreşte foarte mult PNL. Liberalii mai vizează şi Ministerul Sănătăţii pentru Eugen Nicolăescu, deşi premierul a anunţat că şi-ar dori foarte mult ca Raed Arafat să rămână ministru şi după alegeri. Ministerul Apărării este, de asemenea, unul foarte disputat. Liberalii îl vor în continuare pe Corneliu Dobriţoiu dar la el visează şi Gabriel Oprea.
Este aproape sigur că Leonard Orban va pleca din Executiv. Se pare că liberalii vor renunţa la ministerul Muncii şi aşa va rămâne fără funcţie şi Mariana Câmpeanu. Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Mihai Voicu, şi le pentru Dialog Social, Liviu Pop, se pare că nu se vor mai regăsi nici ei în viitorul Cabinet.