Discuţiile de la summitul Consiliului European pot fi grupate în patru mari teme: economia europeană, economiile naţionale, Schengen şi noul proiect pentru uniunea fiscală şi politică.
Pentru România, cel mai important subiect şi miza participării la întâlnire o reprezintă politica economică a Uniunii, mai exact, bugetul pentru intervalul 2014-2020.
Cea mai importantă zi a summitului este cea de azi. Concret, şefii de stat sau de guverne vor lua decizii legate de politicile şi bugetele naţionale, adoptă cadrul pentru creştere economică şi locuri de muncă şi stabilesc un nou parcurs pentru Uniunea Economică şi Monetară.
Summitul este o luptă între ţările care contribuie cu bani la bugetul Uniunii, precum Marea Britanie, Germania sau Olanda şi cei din organizaţia "Prieteni ai coeziunii" - statele care beneficiază de fondurile structurale, printre care şi România.
Dacă bugetul UE va rămâne la fel sau va fi micşorat, cum vor marile puteri economice din Europa, estul şi sudul Europei, inclusiv România, nu vor mai primi la fel de mulţi bani ca pînă acum, pentru a implementa toate politicile proiectate.
Raportul legat de viitorul Uniunii Europene va fi prezentat joi seara. Deşi nu este un plan final, este de aşteptat ca liderii europeni să cadă la o înţelegere legată de drumul pe care trebuie să-l urmeze viitoarea Uniune Economică şi Monetară.