Antena 3 CNN Politică Lasconi, despre priorităţile sale dacă va deveni preşedinte: „Sunt 250.000 de copii care se culcă nemâncaţi. Pentru asta aş lupta"

Lasconi, despre priorităţile sale dacă va deveni preşedinte: „Sunt 250.000 de copii care se culcă nemâncaţi. Pentru asta aş lupta"

elena lasconi presedintele usr inteviu mihai gadea
Elena Lasconi, preşedintele USR şi candidatul la alegerile prezidențiale, a vorbit despre priorităţile sale, dacă va câştiga lupta pentru Cotroceni. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    23 Sep 2024   •   23:05

Elena Lasconi, preşedintele USR şi candidatul la alegerile prezidențiale 2024, a vorbit, într-un interviu acordat lui Mihai Gâdea, pentru Antena 3 CNN, despre cum ar lupta pentru a le oferi o masă caldă familiilor defavorizate din România. Ea a povestit o experienţă pe care a trăit-o când a fost jurnalist, în cadrul unei campanii la Vaslui, acolo unde a descoperit o familie care în fiecare luni era flamandă pentru că întârzia mereu laptele şi cornul. În acest context, liderul USR a subliniat cât de importantă este educația cu privire la alimentația în familie şi cum masa de seara ar trebui să redevină un ritual al conectării şi al iubirii cu cei dragi. 

„Nu trăiești tu viața, te trăiește viața pe tine. Sunt atât de prinși cu munca (n.r părinţii), cu două joburi și parcă nu mai există atâta conexiune la masă și uneori nici nu prea te mai intersectezi la masă cu familia și e păcat. Da, îmi aduc aminte încă din copilărie plăcerea asta de a fi mulți la masă și de a încerca din toate, chiar dacă aveam puține, dar vroiam să le încercăm.

Sunt 250.000 de copii care se culcă nemâncați în țara asta și suntem pe primul loc în Europa la sărăcie și excluziune socială în rândul copiilor. Și pentru asta aș lupta.

„Pentru că îmi aduc aminte când eram reporter. Am fost undeva în Vaslui, într-un sat și mergeam pe ulițele satului și la un moment dat am întâlnit o familie. Am făcut o campanie "Fără carte, fără viitor", despre abandonul școlar. Şi acolo am aflat că exista o doamnă care deși șchiopăta, muncea așa cum putea. Şi citea cu copiii seara și își dorea foarte mult ca, copiii ei să învețe mai bine și avea mulți copii.

La un moment dat am ieșit afară pentru că nu aveam unde să stai în casă. Eram foarte mulţi și era doar două cămăruțe, nici nu era casa ei, era o casă pe care a primit-o  de milă să stea câteva luni.

Şi la un moment dat, era o fată de o frumusețe incredibilă, cu niște ochi superbi. Şi nu știu ce mi-a venit, că nu te învață nimeni în asta, să o întreb în timp ce vorbeam acolo: când îți este ție cel mai greu? Şi fata s-a uitat la mine și i s-au umplut instantaneu ochii de lacrimi și a zis: lunea. Şi în timpul ăsta a început să plângă şi mama, a spus Elena Lasconi. 

Lasconi: „Pe lângă ceea ce mănânci, contează foarte mult cum mănânci"

„Dar ce se întâmplă lunea? Lunea nu ajunge cornul și laptele. Era prima zi în care nu ajungea la timp, cornul și laptele și era nemâncată lumea. Pe mine m-a terminat. Adică nu puteam să procesez chestia asta, că un copil trăiește cu cornul și laptele și că lunea nu avea ce mânca. E adevărat că după acest reportaj s-a schimbat complet viața familiei. Și-au cumpărat o casă, au venit oamenii din noaptea aia, pentru că românii sunt foarte inimoși.

Asta ar fi una pentru care aș milita, dar la partea asta de sănătate, sănătatea e mână în mână cu educația, deci cred că ar trebui din școală să înceapă o educație în felul ăsta și în plus, pe lângă ceea ce mănânci, contează foarte mult cum mănânci, să nu fii supărat când te așezi la masă să știi că ai masa ta cu tine. Nu cum am făcut eu în ultimii ani, de exemplu, mâncând pe tastatura laptopului. Ai nevoie de o liniște, ai nevoie să împărtășești lucruri la masă. E important cum faci lucrul acesta, atitudinea", a spus Elena Lasconi. 


×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close