Antena 3 CNN Politică Caravana Antena 3 CNN Ce își doresc oamenii din Bucovina de la viitorul președinte al României: „Trebuie să aibă o experiență de viață. Să fie patriot”

Ce își doresc oamenii din Bucovina de la viitorul președinte al României: „Trebuie să aibă o experiență de viață. Să fie patriot”

Mihai Gâdea
6 minute de citit Publicat la 01:33 12 Sep 2024 Modificat la 09:43 12 Sep 2024
caravana antena 3 bucovina
Caravana Antena 3 CNN a ajuns în Bucovina. Sursă foto: Antena 3 CNN

Caravana Antena 3 CNN a ajuns în Bucovina, iar Mihai Gâdea a stat de vorbă cu românii de acolo și a aflat care sunt problemele lor și ce își doresc ei de la viitorul președinte al României.

Mihai Gâdea: Când am ajuns aici, aproape de locul acesta incredibil, a apărut un copilaș îmbrăcat într-o ie superbă, care ne direcționa spre casa dumneavoastră. (...) Și am ajuns în locul ăsta care pare aproape ireal, de o frumusețe incredibilă, cu niște case care înțeleg că sunt de pe la 1800, cu niște oameni atât de frumoși și o familie atât de frumoasă, încât mă întreb dacă o să mă trezesc din acest vis. Cine sunteți și cum de ați reușit să construiți atâta frumusețe pe lângă frumusețea deja existentă, Georgiana și Cosmin Păstrăv?

Georgiana Păstrăv: Chiar dacă ne cunoaștem de puțin timp, mulțumim pentru cuvintele înălțătoare. Chiar ne bucurăm că vă place aici, e un loc binecuvântat. Am început de la nimic (...) și acum am ajuns să avem această nebunie. Cosmin este inițiatorul afacerilor și al poveștilor de aici.

Mihai Gâdea: Cum a început totul, domnule Cosmin?

Cosmin Păstrăv: Dintr-o joacă. Mie îmi plac foarte mult casele astea și am vrut să facem una acasă și aveam ceva emoții. Am zis că poate scârțâie, poate e prea mică. Nimic nu e întâmplător în viața asta. Și am găsit o casă, am găsit niște muncitori și am desfăcut-o și am adus-o aici, bucățică cu bucățică. Casa aceasta am găsit-o în stradă, la niște oameni care voiau să scape de ea. 

Mihai Gâdea: De ce voiau să scape de ea?

Cosmin Păstrăv: Pentru că aveau una frumoasă, în spate, cu termopane. (...) Noi nu știam perioada în care a fost făcută. La colțul casei, se pune, pentru bunăstare, un bănuț, și am găsit o monedă de la 1864. 

Mihai Gâdea: Ați luat-o bucată cu bucată și ați adus-o aici. Și ați vrut să o faceți pentru dumneavoastră sau pentru turism? 

Cosmin Păstrăv: Pentru noi. Nu mă gândeam să facem noi turism aici. Le-am ținut efectiv de hobby, că eu aveam în paralel o mică firmă de construcții și mă mai ajutam cu aia, mai săpam o groapă... După m-a sunat cineva și m-a întrebat: „Fii atent, sunt niște fonduri europene, nu vrei să accesezi?” Am zis că mie nu mi s-a arătat nimic să iau din astea pe moca. Zice: „Ai un proiect?” Păi, zic, am un proiect, are un proiectant, e gata făcut. Hai să depunem. Nu vă zic că mă sună și zice: „Vezi că a trecut proiectul”.

Mihai Gâdea: Câți bani ați luat cu proiectul ăla?

Cosmin Păstrăv: Era 200.000 parcă. 

Mihai Gâdea: O chestiune pentru familie și apoi pentru business-ul pe care l-ați dezvoltat și faceți aceste ferme. Câte vaci, de exemplu, aveți?

Cosmin Păstrăv: Acum avem vreo 400 și ceva de vaci. (...) Noi am fost pionieri, suntem pionieri în România. Noi vacă de carne n-am crescut. Adică tot numai după ureche. Ai pierdut niște bani, ai învățat. Am pierdut bani, că nu-ți spune nimeni cum trebuie să fie genetica, cum trebuie să arate o marmorare la o vacă, cum trebuie s-o îngrași, ce îi dai de mâncare.

Mihai Gâdea: Statul v-a ajutat vreodată cu ceva din tot ce ați făcut?

Cosmin Păstrăv: Da, ne-a luat taxe și impozite.

Mihai Gâdea: V-a încurcat prin ceea ce au făcut?

Cosmin Păstrăv: Problema este că eu de la statul român vreau să-mi dea predictibilitate, ceea ce nu-mi dă, pentru că azi e așa, mâine se schimbă legea. Azi dau o facilitate la construcții, mâine ți-o ia din agricultură. E o nebuloasă. (....) Eu ce cheltuieli am? Am cu curentul, cu motorina, am cu angajații. La noi, statul român, acum 3 ani de zile, a apărut nebunia cu criza energetică... Eu plăteam vreo 300 de lei și mă trezesc x3, x4, că e limitat la 1.200. Păi cum să fac eu business?

Mihai Gâdea: Dacă ar fi să dați o notă pentru ce s-a întâmplat în România sub aspectul acesta al modului în care au ajutat sau au încurcat antreprenorii, să zicem o notă pentru toată activitatea din ultimii 10 ani, ce notă le-ați da?

Cosmin Păstrăv: Eu țin minte că ultimii noștri doi președinți, unul a spus că e un stat mafiot și unul a spus că e un stat eșuat. Eu sunt mai deștept ca ei? Ce pot să zic eu?

Mihai Gâdea: Din cauza cui e un stat mafiot, dacă e un stat mafiot cum zicea respectivul, sau un stat eșuat?

Cosmin Păstrăv: Păi nu a mea sigur.

Mihai Gâdea: Totuși, haideți să dăm o notă, pentru că faceți treaba asta de câți ani? 

Cosmin Păstrăv: Eu muncesc de la 14 ani. 

Mihai Gâdea: Ce notă i-ați da pentru modul în care l-a tratat statul român pe antreprenorul român?

Cosmin Păstrăv: Sigur nu notă de trecere. 

Mihai Gâdea: Sub 4?

Cosmin Păstrăv: Da.

Mihai Gâdea: Este un an important. E un an în care e final de regim. Poate fi un nou început, poate să fie o continuare, poate să fie în orice fel, nu știu. Aveți speranța că poate se trezesc oamenii, poate cer altceva, poate votează altceva?

Cosmin Păstrăv: Știți cum e, speranța moare ultima, dar la capătul tunelului e o lumânare care pâlpâie.

Mihai Gâdea: Vă aude o mare parte din țară în seara asta, oameni care sunt convins că simpatizează cu ceea ce faceți, cu cine sunteți, cum vă creșteți copiii, cum luptați în primul rând pentru supraviețuire. Sunteți în această seară față în față cu aceia care candidează. Dincolo de camera asta sunt cei care candidează. Să fie președinți, să fie prim-miniștri, să fie miniștrii, să fie parlamentari ș.a.m.d. Spuneți-le exact ceea ce vreți, pentru că sunteți purtătorii de cuvânt ai multora, ai multor familii, așa cum sunteți dumneavoastră.

Cosmin Păstrăv: Ei vin la fiecare 4 ani, ne zic aceleași povești, aceleași povești frumoase, că ne zic ce ne doare. Dar nu se întâmplă nimic după poveștile astea. 

Mihai Gâdea: Votați anul ăsta?

Cosmin Păstrăv: Noi votăm tot timpul.

Mihai Gâdea: Anul ăsta în funcție de ce veți vota?

Cosmin Păstrăv: În funcție de om.

Mihai Gâdea: Dumneavoastră, doamna Georgiana?

Georgiana Păstrăv: De om și de ce propune.

Mihai Gâdea: Haideți să stabilit trei criterii în funcție de ce veți vota. Care sunt cele trei pentru dumneavoastră?

Cosmin Păstrăv: Cred că primul ar fi să creadă în Dumnezeu.

Mihai Gâdea: Extraordinar. De ce?

Cosmin Păstrăv: Pentru că un om cu frică de Dumnezeu face lucruri și pentru semenii lui.

Georgiana Păstrăv: Chiar rezonăm în gândire și după 15 ani de căsătorie.

Mihai Gâdea: Deci primul element pentru amândoi este să creadă în Dumnezeu. Al doilea criteriu?

Cosmin Păstrăv: Să fie un patriot, să țină cu țara lui, pentru că fără chestia asta n-ai cum să dezvolți țara.

Georgiana Păstrăv: Eu aș zice să nu fie ca lupul la oi sau lupul între oi.

Mihai Gâdea: Adică să nu aibă instincte de prădător, să fie un om bun.

Georgiana Păstrăv: Eu lucrez foarte mult, empatizez foarte mult și satisfacția mea cea mai mare, de exemplu, este că sunteți aici și ne apreciați.

Mihai Gâdea: Trei?

Cosmin Păstrăv: Cred că trebuie să aibă o experiență de viață și să fi fost un manager undeva, să aibă o idee de organizare. Să poți să aduci o echipă de profesioniști în jur să faci treaba, altfel nu.

Mihai Gâdea: Spuneți-i un lucru viitorului președinte al României de care să țină cont. Ce ar trebui să știe și să nu uite atâta vreme cât vor fi în acel scaun, în acea poziție?

Cosmin Păstrăv: Să zici că sunt votați de popor e prea mult, pentru că prezența la vot la noi e 30%, adică cred că cel mai important e să fie cineva care să vrea să facă ceva pentru popul ăsta. Eu nu m-am regăsit nicăieri, în nicio măsură luată. (...) Eu sunt sigur că în România, dacă am vrea să facem turism și agricultură, am face treabă. Avem cu ce.

×
x close