Campania electorală pentru parlamentare a fost pigmentată cu o serie de răfuieli care, nu o dată, s-au finalizat cu apeluri la poliţie sau spitale. Peste 200 de incidente şi mai bine de 40 de dosare penale au fost înregistrate de la intrarea candidaţilor în cursa electorală. Cele mai multe infracţiuni sunt legate de amplasarea ilegală a afişelor în locuri interzise şi de distrugerea materialelor de campanie, un sport preferat al echipelor electorale aparţinând partidelor politice angrenate în campanie. Deseori asemenea activităţi capătă forma unor bătăi cu scântei.
Lupta politică a capătăt forme de luptă de stradă, afişierele fiind câmpurile de bătaie disputate, îndeobşte noaptea, între angajaţii partidelor. Stâlpii electrici, gardurile, panourile de afişaj din staţiile de autobuz, pereţii blocurilor de locuinţe, dar şi coşurile de gunoi au devenit, de asemenea, mize importante în această întrecere.
Capitala, loc de măsurat orgoliile şi muşchii electorali
În Capitală, lupta afişajelor stradale au căpătat accente tragi-comice. Liberali şi membri ai partidului de buzunar PNG s-au bătut pe strada Ritmului mai ceva ca în ?7 Păcate?. Ambele tabere s-au acuzat reciproc de distrugerea afişelor celuilalt partid. Câţiva simpatizanţi ai PNG au agresat mai mulţi angajaţi ai PNL, ei reclamând ulterior că aceştia tăiau afişele electorale ale propriilor candidaţi. Acţiunea de vandalizare ar fi fost filmată de un candidat PNG aflat pe scuter, care ar fi fost urmărit şi lovit de o maşină. La rândul sau, liberalul Ludovic Orban, a susţinut că cinci simpatizanţi ai PNL, "tineri bine educaţi, cu studii, cu facultăţi" au fost bătuţi de către simpatizanţi ai PNG, care distrugeau bannerele liberale.
Paintball cu afişe PSD
În altă zonă, aproape toate bannerele reprezentând candidaţii PSD din sectorul 1 au fost vandalizate într-o singură noapte, fiind stropite cu vopsea de doi cosilieri locali aparţinând PD-L: Stăncescu Dan şi Mugurel Cristian. Cei doi aleşi au folosit o metodă mai inedită: puşti de paint-ball şi 100 de proiectile cu vopsea albastră. Rând pe rând afişele candidaţilor PSD în colegiile 1 şi 2 pentru Senat - Sergiu Nicolaescu şi Răzvan Teodorescu şi a celor în colegiile 1 - 4 pentru Camera Deputaţilor - Mihaela Anton, Ion Nicolae, Marius Marinescu şi Adriana Larisa Antipa, au fost folosite pe post de trageri la ţintă de rivalii din PD-L. Cei doi au fost amendaţi cu 1.000 de lei.
Nouă specializarte pentru Vanghelie, furtul de slogane
În paralel, social-democraţii au dat o lovitură sub centură rivalilor din PD-L furându-le sloganul electoral. În locul sloganului ?Ei cu ei. Noi cu voi?, care apărea sub trandafirul portocaliu al PD-L, prin sectorul lui Marian Vanghelie şi Constanţa edilului Radu Mazăre au fost răspîndiţi fluturaşi şi instalete bannere şi ecrane luminoase pe care cei din PD-L erau prezentaţi ca ?Ei cu ei?, iar trandafirii pesedişti, ?Noi cu voi?. Cum panourile cu pricina nu au fost date jos nici după ce instanţa a dat câştig de cauză PD-L, activiştii acestui partid au luat problema în propriile mâini. Într-o singură noapte au ieşit pe teren şi au lipit peste panourile social-democrate etichete cu înscrisul: ?PSD: furăm tot?. În replică, Marian Vanghelie, a anunţat că Alianţa PSD-PC a pregătit şi pliante cu sloganul copiat după cel al PD-L pe care le va distribui după ce bannerele încriminate vor fi date jos de pe panouri, ca efect al deciziei BEM.
PSD nu i-a uitat nici pe liberali. Folosind imaginea cu aceeaşi elevă care figurează în materialele proprii de campanie legate de şcoli, social-democraţii au lansat prin intermediul presei centrale un amplu material publicitar prin care PNL şi PD-L sunt acuzate de ?eşecul reformelor din învăţământ?.
Campanie gay anti-Olteanu
Preşedintele Camerei Deputaţilor a fost şi el ţinta metodelor mai puţin ortodoxe de a aduce o campanie. Câţiva tineri au fost tocmiţi, cu 100 de lei fiecare, de persoane bănuite a veni din zona PSD, pentru a împărţi flyere, potrivit cărora Olteanu ar promova şi proteja minorităţile sexuale. Materialul distribuit în zona Pajura şi Domenii conţinea mesaje de invitare la semnarea unei petiţii prin care Teatrul Masca să fie tranformat într-un "centru multicultural în care minorităţile sexuale se pot întâlni şi exprima în mod liber". Fluturaşii mai conţineau şi două fotografii, una cu Bogdan Olteanu titrată "Protecţie pentru minorităţile sexuale" şi o alta în care sunt prezentate două mâini ce au pe inelar două inele inscripţionate cu simbolul "masculin". Olteanu s-a grăbit să infirme conţinutul materialelor defăimătoare şi a sesizat poliţia. Cercetările care au urmat au direcţionat acest ?atentat? de campanie spre strategia de campanie a PSD.
Probleme de identitate pentru membri PD-L şi PSD
La Filiaşi, locuitorii micii urbe l-au putut vedea pe primarul PDL-ist, Nicolae Stăncioi, salutându-i zâmbitor de pe afişele electorale ale PSD. Supărat, edilul i-a acuzat pe social democraţi că au trucat o fotografie în care el apare alături de doi candidaţi ai PSD. Reprezentanţii PD-L Filiala Dolj au sesizat Biroul Electoral Judeţean. În schimb, alţi social-democraţi, de această dată din Iaşi, şi-au văzut servită aceeaşi metodă din partea liberailor locali, care au utilizat imaginea preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Simirad, membru PSD, alături de cea a fiului său candidat PNL. Filiala PSD a depus deja o plângere la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) împotriva PNL şi a candidatului liberal Lucian Simirad, în care solicită îndepărtarea afişelor şi a bannerelor de această factură apărute în judeţ.
Incendieri de bannere electorale
Probleme au apărut şi la Botoşani, unde a fost incendiat un banner electoral pus pe sediul de campanie al lui Gheorghe Ciubotaru, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi candidat al PNL intr-un colegiu de deputat. Potrivit datelor furnizate de Poliţie, focul ar fi fost declanşat intenţionat, liberalii arătând cu degetul în curtea "oponenţilor politici de stânga".
Tot la Botoşani, un tânăr a fost prins de liderii PSD-PC şi de cei ai PNL în timp ce ieşea din sediul organizaţiei judeţene a Partidului Democrat-Liberal (PD-L) înfăşurat în bucăţi dintr-un banner electoral al unui candidat PSD-PC în colegiul 6 pentru Camera Deputaţilor. Tânărul a fost oprit de liderii PSD-PC şi PNL care se aflau în faţa sediului PD-L în aşteptarea unui mandat de percheziţie pentru accesul în sediu, unde bănuiau că sunt ascunse bannerele furate ale celor două formaţiuni politice.
Leapşa pe străzile Gherlei
Un primar PD-L şi un actual deputat PNL s-au alergat prin Gherla pe motiv de afişe ilegale. Deputatul PNL Horia Uioreanu a depus mai multe plângeri penale împotriva primarului PD-L, Ovidiu Drăgan, pe care l-a acuzat de abuz în serviciu şi de distrugere. Edilul a sesizat poliţia în legătură cu operaţiunea de montare a unor bannere electorale pe stâlpii deţinuţi de compania Electrica, deşi Uioreanu avea aviz favorabil de la respectiva companie. De vreme ce poliţiştii s-au spălat pe mâini la văzul actelor care atestau permisiunea de montare a afişelor, Drăgan a trimis angajaţii formaţiunii civile de pompieri ca să dea jos bannerele candidatului liberal. Confruntarea dintre cei doi nu s-a oprit aici. Drăgan a fost protagonistul unui act doi, părăsind nişte invitaţi din străinătate pentru a lua cheile din contact ale unei maşini care instala bannere tocmai în faţa sediului primăriei sale, pe care le-a aruncat în parcare înainte de a se retrage strategic în biserica ortodoxă din localitate, unde se oficia o slujbă. "Maşina bloca intrarea şi am cerut muncitorilor să o mute, dar nu m-au ascultat. Am luat cheile şi le-am aruncat în parcare. Nu am fugit în biserica să mă ascund, deşi eram urmărit, ci am mers la slujbă pentru că eram cu o delegaţie din Germania", a explicat Drăgan circumstanţele incidentului.
Bătaia, ruptă din abecedarul de campanie
Tot la corecţii fizice au apelat, în judeţul Olt, şi doi tineri care s-au ales cu dosar penal după isprava de fi bătut trei tineri din Slatina, care lipeau afişe electorale ale PSD. Pe lângă acuzaţia de lovire, a fost adusă şi aceea de distrugere, pentru că celor trei le-a fost distrus şi autoturismul cu care se deplasau. Potrivit filialei PSD din localitate, agresorii ar avea legături cu doi primari liberali din zonă şi cu unul din candidaţii PNL. La Suceava în schimb, dupa ce pedeliştii i-au acuzat pe social-democraţi că ar fi utilizat bani publici pentru acţiuni electorale, pesediştii au reacţionat, acuzându-i pe cei de la PD-L că ar fi folosit în campanie bolnavi neuropsihic.
Dispută pe stâlpii Electrica
Culmea ridicolului a fost atins de către filialele PSD şi PD-L vrâncene. Acestea şi-au disputat în cadrul BEC întâietatea lipirii afişelor pe stâlpii de electricitate aparţinând Electrica. În final, PSD-PC au avut câştig de cauză reclamând contractul în exclusivitate pe care alianţa îl avea cu respectiva societate. Democrat-liberalii locali afişaseră materialele în baza unui contract cu o altă firmă, care însă nu avea contract, în acest sens, cu Electrica.
Afară e vopsit gardul...
La Slatina gardurile împrejmuitoare ale Direcţiei de Asistenţă Socială Slatina şi Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului, ambele instituţii aflate în subordinea Primăriei Slatina, au fost redecorate în culoarea social-democrată de către persoane necunoscute. Mai mult, glumeţii au inscripţionat şi sigla PSD pentru cei care nu ar fi înţeles demersul lor artistic. Candidatul PD-L în colegiul Slatina pentru Camera Deputaţilor, Daniel Bărbulescu a trecut şi el prin experienţa vopsirii gardurilor. Gardul ce împrejmuieşte locuinţa candidatului PD-L a fost ?pictat? cu însemnele electorale ale PSD de către persoane necunoscute. Bărbulescu a spus că din luna mai, de când a plecat de la PSD, este pentru a treia oară când e nevoit să cureţe însemnele electorale social-democrate de pe gard.
Microbiştii, ofensaţi de afişajul electoral
Un bărbat de 59 de ani din localitatea buzoiană Costeşti a fost amendat pentru lipirea de afişe cu un meci de fotbal pe unul din panourile de afişaj electoral. Omul a fost surprins în plină acţiune de către agenţii comunitari, fiind amendat.
Ciocanul, argument electoral
Un simpatizant PD-L nu s-a dat în lături în a folosi un ciocan pentru a-i ameninţa pe mai mulţi membri PSD aflaţi cu caravana în comuna Brâncoveni. Afişajul electoral a generat un adevărat scandal în momentul în care echipa de campanie a PSD a început să lipsească afişe. Localnicul Ionel Liţă, susţinător al PD-L, a luat cheile caravanei şi nu a mai vrut să le returneze, începând să adreseze injurii celor de la PSD şi să îi ameninţe cu un ciocan spre deliciul consătenilor săi strânşi ca la urs. În faţa neputinţei poliţei şi pedeliştilor locali a fost nevoie de descinderea poliţiştilor de la Intervenţie Rapidă Slatina, pentru a-l astâmpăra pe vaşnicul apărătoral valorilor PD-L.
Nimic nu se pierde, totul se lipeşte
La nivelul municipiului Baia?Mare, afişele sunt lipite pe orice suport lăsat liber de echipele concurente. Stâlpii electrici, coşurile de gunoi stradal, garduri, panouri de afişaj din staţiile de autobuz constituie cu predilecţie ţintele acestui entuziasm electoral. Mai precauţi, proprietarii unor firme de construcţii din Baia Mare ce deţin panouri de protecţie pe şantierele aflate în administrare au inscripţionat panourile respective cu avertizare expresă în care se menţionează că afişajul electoral este interzis. Inventivi, lipitorii de afişe au descoperit că pe lângă panourile stabilite pentru afişaj, pereţii blocurilor de locuinţe sau de la intrarea în magazine sunt locuri excelente de afişaj.
Căutăm distrugători de afişe. Oferim recompensă!
Exasperaţi de distrugerea propriilor afişe electorale, cei 7 ?magnifici?candidaţi ai Alianţei PSD-PC Alba au anunţat că oferă recompense celor care pun la dispoziţie dovezi referitoare la persoanele care le distrug afişele, bannerele şi mashurile. "Noi, candidaţii Alianţei PSD-PC, la Camera Deputaţilor şi Senatul României, oferim recompensă celor care ne vor aduce dovezi referitoare la oamenii care ne rup afişele. Am decis să plătim orice mărturie, imagine sau fotografie care înfăţişează impostorii care ne distrug materialele publicitare", se arată în document, unde se precizează că paguba suportată este de ordinul a mii de materiale electorale. Recompensele ar fi cuprinse între 100 şi 1.000 de lei, în funcţie de importanţa şi calitatea informaţiei. Aviz amatorilor!
Marius Vulpe, Antena3.ro