Criza scumpeşte alegerile prezidenţialele. Explicaţia este simplă: firmele de publicitate percep acum tarife mai mari pentru a recupera ceea ce au pierdut la ultimele alegeri. Estimarea minimă a unei campanii electorale "decente" pentru prezidenţiale, făcută de partide, este de patru milioane de euro.
Anul electoral 2009, deşi e unul de criză, nu se anunţă însă a fi şi unul foarte ieftin pentru partidele politice, cel puţin în privinţa publicităţii electorale. Deşi panourile de publicitate stradale sunt goale, iar cele mai multe firme din domeniu sunt în impas, tarifele percepute par să nu ţină cont de situaţia economică, scrie
Jurnalul Naţional.
Suma de patru milioane de euro este considerată a asigura minimul necesar pentru o campanie "decentă".
La cealaltă extremă, se vehiculează sume cuprinse între 10 şi 15 milioane de euro. În ceea ce priveşte tarifele firmelor de consultanţă, acestea vor fi şi ele destul de piperate. Potrivit consultanţilor politici, tariful minim impus pe piaţă ar fi de 10% din bugetul electoral al partidului cu care se lucrează. Argumentul folosit de firmele de consultanţă este acela că, în orice ţară, campania prezidenţială este de departe cea mai importantă.
Sumele vehiculate par explicabile, prin prisma celei mai recente campanii electorale, cea privind alegerile europarlamentare. La euroalegeri, democrat-liberalii au cheltuit 9,3 milioane lei, adică peste două milioane de euro.
Campania Alianţei PSD+PC a costat 6,9 milioane de lei, adică aproximativ 1,5 milioane de euro.
Cea ma ieftină campanie electorală a fost cea a PNL. Liberalii au plătit doar 2,9 milioane de lei.
Sumele cele mai mari s-au cheltuit pe tipărituri şi materiale promoţionale, pe publicitate stradală, dar şi pentru sondaje şi consultanţă.
Antena 3