PNL cere, în moţiunea simplă pe sănătate depusă la Cameră, ca actualul ministru că aplice măsuri care să deblocheze sistemul sanitar, printre care alocarea unui buget de 6% din PIB pentru acest domeniu, depolitizarea conducerilor spitalelor şi asigurarea medicamentelor compensate.
PNL acuză Guvernul român că nu pune niciun preţ pe sănătate, a cărei situaţie este cea mai grea din ultimii 20 de ani. Moţiunea critică şi faptul că actualul ministru al Sănătăţii vorbeşte despre uniformizarea tarifelor utilizate în spitale.
"L-am auzit pe actualul ministru al sănătăţii de generalizarea, uniformizarea tarifelor utilizate în spitale, evident că pe tipuri de spitale, fără să-şi dea seama că ar trebui să mai aibă vreo două - trei bugete de la casele de asigurări sănătate ca să poată aplica măsura; altfel va rămâne un alt clişeu politic fără nici o acoperire financiară, o intenţie de reformă virtuală când sunt atâtea de făcut în mod concret. Cu atât mai grav va fi momentul aplicării descentralizării neraţionale, la comandă politică, cu scopuri politice, pentru acoperirea unor interese, fără o analiză a situaţiilor de descentralizare pilot realizate în 2009, pentru care am adoptat o ordonanţă de urgenţă tocmai pentru că am crezut şi am declanşat operaţiunea de descentralizare. Nimeni nu taie fără să măsoare, dacă este întreg la minte", se arată în moţiunea semnată de viceliderul de grup liberal, Eugen Nicolaescu.
Liberalii mai susţin că "trecerea spitalelor judeţene de urgenţă la comunităţile locale înseamnă abandonarea rolului statului" în medicina de urgenţă, care este o responsabilitatea unică a statului pentru toţi cetăţenii ţării, indiferent că sunt sau nu asiguraţi.
"Vă atenţionăm că ne vom adresa CC dacă o veţi lua pe drumul greşelilor nenumărate ca să vă aducem pe drumul drept, pe drumul constituţional, al responsabilităţii faţă de cetăţeni", se mai arată în moţiune.
PNL acuză "minciuna marca Boc", care spunea că obiectivul guvernării sale este "îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, creşterea calităţii vieţii în condiţiile compatibilizării sistemului sanitar românesc cu cel din UE".
În document se mai arată că "domnul Ťcosaş şefť Boc" a demonstrat că mânuieşte bine coasa, numai că "sistemul de sănătate are nevoie de măsuri care se rezolvă cu bisturiul".
Liberalii au făcut şi un top al politicilor publice de sănătate care "ameţesc" starea de sănătate a populaţiei, pe prima poziţie fiind scăderea finanţării pentru sănătate, urmată de diminuarea accesului la servicii preventive, distrugerea asistenţei medicale primare, dezorganizarea Programelor Naţionale de Sănătate, eliminarea medicamentelor de pe piaţă, politica de cadre, goana după aur - "coplata & taxa pe fast-food", dezinformarea versus informatizarea sistemului de sănătate, cuvinte mari-acţiuni mici: acreditarea, raţionalizarea & descentralizarea şi politica de opacizare a informaţiilor publice sau cum s-a anulat transparenţa.
Semnatarii susţin că aceasta "are în vedere propunerea de schimbări importante, prin care să se permită deblocarea sistemului sanitar şi asigurarea unui cadru mai favorabil pentru cetăţenii români, cei care susţin din banii lor cheltuielile publice".
"În acest sens, semnatarii prezentei moţiuni solicită luarea de urgenţă a următoarelor măsuri: adoptarea proiectului de lege aflat în dezbatere parlamentară, privind alocarea a minimum 6% din PIB pentru sistemul de sănătate, din care 1% să fie direcţionat către investiţii, depolitizarea conducerilor de spitale şi a serviciilor deconcentrate ale sistemului şi scoaterea la concurs a posturilor de conducere de la toate nivelurile şi din toate instituţiile sanitare, reaşezarea politicilor de resurse umane pe principii de valoare, respect pentru profesionalism şi competenţe, definitivarea pachetului de servicii medicale de bază decontate din asigurările sociale de sănătate şi prezentarea acestuia opiniei publice, adoptarea unui proiect de lege privind prevenţia în sănătate ca mijloc sigur de a îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei, de a utiliza eficient componentele medicinei primare", se arată în moţiune.
Antena3.ro