Antena 3 CNN Politică Camera Deputaţilor elimină cele două funcţii de vicepreşedinţi de la ICR, înfiinţate în timpul guvernării Boc

Camera Deputaţilor elimină cele două funcţii de vicepreşedinţi de la ICR, înfiinţate în timpul guvernării Boc

1 minut de citit Publicat la 14:00 19 Iun 2012 Modificat la 14:00 19 Iun 2012
Camera Deputaţilor elimină cele două funcţii de vicepreşedinţi de la ICR, înfiinţate în timpul guvernării Boc
Foto: Mediafax
Camera Deputaţilor a respins, luni, în calitate de for decizional, ordonanţa de urgenţă emisă de Guvernul Emil Boc prin care se înfiinţau la nivelul Institutului Cultural Român două funcţii de vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat, informează Mediafax.
   
Ordonanţa de urgenţă nr. 72/2011 a obţinut la votul final din Camera Deputaţilor 139 de voturi "împotrivă", 17 voturi "pentru" şi 20 abţineri. În consecinţă, prevederile OUG prin care au fost înfiinţate două funcţii de vicepreşedinte la ICR au fost anulate, urmând ca actul normativ să fie transmis preşedintelui Traian Băsescu spre promulgare.
   
Ordonanţa de Urgenţă emisă de Guvernul Boc în 2011 menţionează, totodată, că vicepreşedinţii asigură conducerea ICR alături de preşedintele institutului, Consiliul de conducere şi Comitetul director. De altfel, cei doi vicepreşedinţi sunt membri ai Colegiului director al ICR şi sunt asimilaţi ca rang subsecretarilor de stat.

Numirea vicepreşedinţilor ICR se realizează de către preşedintele României, la propunerea şefului ICR, pentru un mandat de patru ani, cu posibilitatea de reînnoire.
   
În plus, OUG precizează că vicepreşedinţilor li se pot delega atribuţiile de conducere a ICR de către preşedintele institutului.
   
Cei doi vicepreşedinţi ai ICR sunt Tania Radu şi Mircea Mihăieş, asigurând conducerea institutului alături de preşedintele Horia-Roman Patapievici.
   
Guvernul a decis, pe 13 iunie, prin Ordonanţă de Urgenţă nr. 27/ 2012, că Institutul Cultural Român va trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, decizia fiind justificată de premierul Victor Ponta prin faptul că instituţia era "mult prea politizată".
   
Ordonanţa stabileşte că, în termen de maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atât conducerea operativă a institutului, cât şi membrii Consiliului de conducere.

×
x close