Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi seara, în cadrul unei emisiuni TV, că Iohannis vorbeşte de funie în casa spânzuratului. Tăriceanu a ţinut să precizeze că şeful statului discută despre integritate, în condiţiile în care „este condamnat într-un proces în care e acuzat că și-a însușit o casă fără să aibă dreptul, prin false documente”.
”Președintele vorbește de integritate. Dacă e să vorbim de integritate, vreau să-i aduc aminte că e condamnat într-un proces în care e acuzat că și-a însușit o casă fără să aibă dreptul, prin false documente. Al doilea lucru: vorbește acum cu detașare, când domnia sa, în preajma alegerilor prezidențiale, era pe rol cu un proces în care era acuzat de conflict de integritate de către ANI. Se poate spune că vorbește de funie în casa spânzuratului. Nu pot să cred că a uitat ce a făcut”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.
Președintele Senatului a comentat și afirmațiile lui Klaus Iohannis, potrivit cărora România nu va avea un premier condamnat, urmărit penal sau care are probleme de integritate.
”Problema politică e în felul următor: președintele Iohannis a început să se gândească la 2019, la alegerile prezidențiale. Dacă nu va avea un partid alături și un guvern care să-l sprijine, șansele domniei sale sunt foarte reduse și caută cu disperare să pună în cărți PNL-ul. Cum poate? Pe baza rezultatelor electorale, evident, nu. Atunci intervine cu alte elemente și acum intrăm într-o zonă care nu e doar politică, ci și constituțională. Politică, pentru că dă un mesaj: ”nu mă interesează ce votează românii, găsesc o formulă prin care să pun ce premier vreau eu de la PNL și ce se mai nimerește din Parlament; dacă nu se poate o majoritate, mergem la intimidarea majorității, cum a făcut Băsescu în 2009”. Practic spune: ”nu mă interesează votul și fac ce-mi convine”. Problema e constituțională pentru că nu are o marjă de manevră nelimitată. Nu poate numi discreționar un premier. Trebuie să aleagă ce vor românii. În Constituție se vorbește foarte clar pe cine desemnează: din partea partidului care a câștigat alegerile sau a coalițeii care formează majoritatea. Nu sunt criterii suplimentare de integritate, de nu-știu-ce. Dacă o persoană nu are interdicție de exercitare a drepturilor civile, de a candida, de a alege, de a fi ales, președintele nu poate veni cu restricții suplimentare în acest sens. Dacă Justiția nu i-a interzis unei persoane exercitarea drepturilor civice și politice, un președinte nu le poate interzice”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu.