Antena 3 CNN Politică ?Bushido? liberal: Filialele fidele lui Antonescu, primele candidate la sepukku după alegerile europene

?Bushido? liberal: Filialele fidele lui Antonescu, primele candidate la sepukku după alegerile europene

6 minute de citit Publicat la 19:53 08 Iun 2009 Modificat la 19:53 08 Iun 2009
?Bushido? liberal: Filialele fidele lui Antonescu, primele candidate la sepukku după alegerile europene
În PNL se anunţă căderi de capete după ce mai multe organizaţii judeţene abia au reuşit să treacă la alegerile pentru Parlamentul European pragul de 10%. Nemulţumirile şi reproşurile circulă însă şi în sens invers. Pe la colţuri, unii lideri locali acuză centrul că nu au susţinut efortul filialelor în campania electorală, în timp ce alţii nu ezită să facă referire la grava eroare comisă prin schimbarea lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea partidului. Cum cele mai bune rezultate electorale au fost obţinute în cea mai mare parte de preşedinţii de organizaţii judeţene, partizani ai lui Tăriceanu, este de aşteptat ca tandemul Crin Antonescu- Ludovic Orban să aibă viaţă grea la şedinţele de BPC şi Consiliul Naţional Extraordinar dedicate în această săptămână analizării rezultatelor electorale la alegerile din 7 iunie.
Alegerile din 7 iunie au pus PNL în faţa evidenţei: un mandat de eurodeputat în minus faţă de 2007 şi un scor modest de 14,52%, cu aproape cinci procente sub cel realizat de Tăriceanu la alegerile parlamentare uninominale.
Sabotajul intern versus ?locomotiva? Antonescu
Noua conducere liberală oscilează între frustrare şi îngrijorare. Frustrare datorată contraperformanţei înregistrate de mai multe filiale fidele acestui tandem, care au reuşit cu chiu cu vai să obţină puţin peste 10 procente coborând media naţională a partidului sub limita a 15 procente. Îngrijorare, datorită faptului că noul lider, Crin Antonescu nu a funcţionat ca o locomotivă electorală aşa cum sperau mulţi din apropriaţii lui.
În ultimele săptămâni, colaboratorii lui Antonescu au tot ridicat în şedinţele partidului problema sabotajului intern la care s-ar preta foştii partizani ai lui Tăriceanu, inducând ideea unui eventual eşec datorat şi defecţiunilor interne. Liderilor de filialele li s-au pus în vedere că vor trebui să se autosancţioneze în cazul în care nu vor reuşi să egaleze performanţa celor 20 de procente obţinute la alegerile parlamentare.
Rezultatele electorale înregistrate demonstrează că tocmai filialele care l-au sprijinit pe Antonescu şi Orban în preluarea puterii la ultimul Congres nu au reuşit să întrunească cele 20 de procente pe care conducerea centrală conta pentru a menţine PNL la cota lăsată de Tăriceanu.
În schimb, cele mai puternice organizaţii ale partidului, multe dintre ele nostalgice şi rămase fidele vechii conduceri liberale au confimat încă o dată aşteptările fiind singurele care s-au apropiat sau depşit ţinta de 20% fixată pentru acest scrutin. Este cazul filialei Giurgiu, Buzău, Hunedoara, Ilfov, Bacău, Botoşani şi Braşov
PNL nu pune pe nimeni la zid, doar invită
Drept urmare, prim-vicepreşedintele, PNL Ludovic Orban a ieşit luni la rampă cu un mesaj neutru.
"Nu vom pune pe nimeni la zid, nu vom trage pe nimeni de urechi, ci vom găsi împreună soluţiile pentru ca PNL să-şi crească performanţa şi în judeţele în care nu am reuşit să obţine scorurile pe care ni le-am stabilit ca obiective", a afirmat Orban.
În schimb, Orban s-a declarat convins că cei care conduc astfel de filiale îşi dau seama că este nevoie de o îmbunătăţire a managementului, de o reorganizare profundă.
"Nu sunt chestiuni de sancţiuni, sunt rezultate evident în mai multe filiale şi în mod clar sunt convins că cei care conduc astăzi filialele respective îşi dau seama că va fi nevoie de o îmbunătăţire a managementului, de o reorganizare profundă, de o acţiune de reîntărire a organizaţiilor locale care nu au obţinut performanţe", a apreciat Orban.
Filiale învinse de PRM şi ...EBA
El a dat ca exemplu cazul eternelor perdante, PNL Covasna şi Harghita şi cel al PNL Dâmboviţa. Dacă la Covsana, liberalii nu au adunat decât 2,14% din voturile celor care au votat la nivelul acestui judeţ, la Harghita, liberalii locali au fost umiliţi atât de PRM , cât şi de Elena Băsescu.
Dâmboviţa, dar şi Neamţ sunt judeţele unde PNL a fost învins din nou de PRM. Astfel , în cazul primului judeţ, organizaţia locală a PNL a obţinut 7,1% din sufragiile exprimate, iar la Neamţ 8,5%. Comparativ, PRM a primit voturile a 7,58% , respectiv 8,64% la nivelul acestor unităţi administrative.
Liderii liberali se vor reuni, marţi dimineaţă, pentru a face o primă analiză a rezultatului euroalegerilor, care va fi discutat mai pe larg în CNEx, unde vor încerca să identifice "cauzele profunde" ale absenteismului.
"Am luat decizia, într-o întâlnire opertivă în cursul zilei de azi, de a convoca mâine (marţi - n.r.), la 10.30, Biroul Politic Central şi în cursul zilei de joi vom convoca CNEx. Vom face mai ales în CNEx o analiză a rezultatului alegerilor, pe fiecare judeţ, pe fiecare organizaţie locală, să putem să tragem concluzii care să ne permită abordarea cu o forţă mai mare a campaniei prezidenţiale", a spus Ludovic Orban.
Scoruri slabe pentru fidelii tandemului Antonescu-Orban
Şi vor avea ce să anlizeze şi ...să sancţioneze. Culcaţi pe laurii sondajelor care îi dădeau la un scor de peste 20% şi pe un trend ascendent, liberalii de la centru vor căuta explicaţii în teritoriu pentru duşul rece de la europarlamentare.
O scurtă privire peste rezultatele unor filialele pun actuala conducere într-o situaţie stânjenitoare. Printre organizaţiile codaşe se numără multe din cele au susţinut trup, suflet şi vot instalarea noii conduceri liberale, cazul organizaţiei de Timiş, conduse de europarlamentarul Cristian Buşoi. Acesta şi-a asigurat un nou mandat la Bruxelles de pe o poziţie eligibilă. Scorul filialei sale pare a nu justifica trimiterea sa în PE: puţin peste 13 procente.
PNL Călăraşi, aflată sub aripa Noricăi Nicolai, cap de listă al partidului pentru Bruxelles, a obţinut doar 14,5% din voturile exprimate la nivelul acestui judeţ.
PNL Gorj, un alt susţinător al lui Crin Antonescu, a realizat 14,49%, PNL Sibiu, 13,03%, Suceava-10,99%, iar exemplele celor care au crezut mai mult în steaua şi "lipiciul" eşectoral al noului preşedinte de partid şi mai puţin în propriile forţe pot continua. Organizaţiile de sector ale Capitalei, în fruntea cărora au fost instalaţi după Congres oamenii lui Antonescu şi Orban, ocupă la rândul lor un loc de cinste în acest top.

Ioan Ciugulea, liderul PNL Olt va trebui să ia atitudine si să se autosancţioneze, susţin surse liberale. Chiar dacă l-a spijinit pe Antonescu pentru preluarea şefiei PNL, filiala lui Ciugulea a înregistrat un adevărat eşec la alegerile din 7 iunie: doar 11,4%. Nici conducerea PNL Mureş nu stă mai bine. Cu nici opt procente pe post de scor electoral, filiala ar putea fi supusă restructurării.

Senatorul şi liderul PNL Dolj, Mario Ovidiu Oprea nu se mai află deloc în graţiile lui Crin Antonescu. Drept urmare peneliştii pregătesc debarcarea actualului preşedinte, iar scorul modest obţinut de această filială, de 10,36% serveşte de minune acestui scop, susţin sursele liberale citate.
Şefii PNL Bistriţa (9,45%), Sălaj (10,3%) şi Suceava (10,99%) ar putea împărtăşi o soartă similară, dacă analizele interne de partid îi vor scoate responsabili pentru aceste rezultate.

Nostalgicii lui Tăriceanu ridică glasul

La polul opus, organizaţii precum cea de Giurgiu, condusă de Lucian Iliescu s-a descurcat cel mai bine obţinând 22,5%. Un scor bun a obţinut un alt rival al actualei conduceri, Romeo Stavarache la nivelul Bacăului, 20,9%.
La Vaslui, un nostalgic al vremurilor Tăriceanu, liberalul Dan Marian şi-a permis de la înălţimea celor peste 17 procente ale filialei să critice ?eroarea? schimbării conducerii PNL."În ceea ce priveşte rezultatele naţionale, PNL a făcut o mare eroare schimbându-l pe Călin Popescu-Tăriceanu din funcţie. Să privească toţi colegii liberali rezultatele obţinute în mediul rural şi să analizeze la rece situaţia" a afirmat liderul PNL Vaslui.
PNL Botoşani, filiala condusă până mai ieri de Liviu Cămpanu, partizan din tabara Tăriceanu, se poate mândri cu 18,45%. La fel şi Teleorman(18,01%), al cărui lider, Marin Almăjanu, a negociat la greu cele 39 de voturi ale organizaţiei oferite lui Antonescu.
Printre organizaţiile cu rezultate satisfăcătoare s-a rătăcit şi cea de Hunedoara. Cele 40 de voturi ale delegaţilor săi s-au dus către Antonescu la ultimul Congres. Drept răsplată, printre altele, un reprezentantant al organizaţiei, Ben Ardelean a fost pus pe locul 6 pe lista cu eurocandidaţi. Chiar dacă PNL Hunedoara a realizat un scor de 21,19% la nivelul acestui judeţ, procentajul naţional al partidului a văduvit organizaţia de un reprezentant la Bruxelles.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close