Parlamentarii opoziţiei au de gând să facă zile fripte astăzi colegilor de la putere pe marginea dezbaterii proiectului de buget pe anul 2009. Cu peste 5.000 de amendamente din totalul de 7000 deja respinse în comisiile parlamentare, reprezentanţii PNL şi UDMR s-au înghesuit încă din această dimineaţă să facă coadă la microfoane pentru a-şi susţine propriile propuneri de amendare a bugetului. Unii nu s-au dat în lături să ia peste picior neglijenţa preşedintelui de şedinţă, democrat-liberalul Ioan Oltean, acesta fiind pe punctul de a supune votului propriul număr de telefon.
Semnul glumelor a fost dat de liberalul Relu Fenechiu, care a spus că nu a reuşit să doarmă din cauza ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, care a vorbit ieri despre deficitul bugetar.?Nu am putut să dorm aseară datorită declaraţiilor domnului Pogea legate de deficitul bugetar. Cum e cu deficul bugetar şi cât au ei de suferit datorită acestui deficit bugetar? a afirmat Fenechiu.
Fenechiu le-a cerut miniştrilor să nu mai vină în Parlament cu "bazaconii cu sintagme macroeconomice pe care nu le înţelege nimeni", ci cu argumente.
Liberalul a comparat filosofia Guvernului Tăriceanu despre creşterea economică şi deficitul bugetar cu o familie care câştigă bine, îşi cumpără casă şi maşină, şi astfel se îndatorează cu 5.000 de euro, în timp ce Guvernul Boc preferă o familie săracă, care locuieşte cu chirie, dar are 500 de lei în buzunar.
UDMR către Oltean: ?Aţi supus la vot propriul dumneavoastră număr de telefon?
Farsa Opoziţiei a fost pusă însă la cale de deputatul UDMR, Mate Andras. Profitând de faptul că preşedintele de şedinţă, democrat-liberalul Ioan Oltean respingea amendamente pe bandă rulantă, parlamentarul Uniunii i-a solicitat acestuia să supună la vot un aşa-zis amendament aflat la poziţia 0722, în cadrul anexei 3/03, amendamentul propriu-zis fiind numerotat cu ultimele trei cifre ale numărului de telefon ale lui Oltean.
"Poziţia 0722 nu există, iar noi nu mai eram la anexa 3/03, ci la 3/15. În acest caz, eu nici n-aş fi avut voie să întorc dezbaterea la o anexă deja votată", a declarat Mate Andras.
Uşor confuz,Oltean i-a mulţumit udemeristului pentru faptul că nu şi-a mai motivat şi nici nu şi-a mai susţinut amendamentul în plen, aşa cum au procedat ceilalţi colegi din Opoziţie.
"Nici nu ştiţi că tocmai aţi supus la vot propriul dumneavoastră număr de telefon. Vă mulţumesc pentru operativitatea cu care conduceţi şedinţa", i-a spus atras atenţia, şugubăţ, Mate, colegului aflat la prezidiu.
Descumpănit, pedelistul nu a putut să îngaime decât un anemic "Domnule colegi", dând apă la moară deputatului PNL Andrei Dominic Gerea care a luat ulterior cuvântul pentru a-şi susţine un amendament. "Nu mai facem glume cu telefonul, staţi relaxat", i-a spus Gerea lui Oltean.
Exces de zel al Opoziţiei la microfoane
Plenul reunit al celor două camere a reuşit, marţi, să parcurgă doar 26 de articole din totalul de 27 al proiectului de lege. În cea de de-a doua zi de dezbatere a bugetului, parlamentarii PNL şi UDMR s-au pregătit să facă zile negre Puterii, susţinând în plen, de la microfoane, miile de amendamente respinse la comisiile permanente de specialitate. Din totalul celor 7.000 de amendamente, 5.016 au fost respinse în comisii. Pentru fiecare judeţ se regăsesc cereri de suplimentare a bugetului pentru renovarea şcolilor, extinderea reţelelor de apă, reabilitarea drumurilor, construcţia unor săli de sport şi a multor biserici. Amendamentele admise au vizat alocarea unor sume pentru construcţia sau reabilitarea a 806 biserici, 242 şcoli, 36 spitale şi 37 cămine culturale.
Cum marea majoritate a amendamentelor respinse aparţin PNL, parlamentarii acestui partid au putut fi văzuţi în această dimineaţă făcând coadă pentru a lua cuvântul la microfoane în favoarea susţinerii amendamentelor proprii şi pentru a prelungi pe cât posibil dezbaterile pe buget. În cealaltă parte a sălii, colegii din UDMR le imitau tactica, deşi printre ei au putut fi văzuţi şi parlamentari social-democraţi, nemulţumiţi de faptul că propunerile lor, care vizau proiecte locale şi judeţene, fuseseră respinse în comisii. Alţi parlamentari PSD, precum Marian Săniuţă, şi-au manifestat public nemulţumirea faţă de bugetul Apărării, arătând că au rezerve în votarea pozitivă a acestuia.
În prezent, discuţiile progresează extrem de greu pe amendamentele aduse la bugetul Ministerul Dezvoltării Publice, liberalii manifestându-şi foarte vocal susţinerea pentru propriile amendamente legate de infrastructură, pietruirea unor drumuri judeţene şi comunale sau a unor proiecte legate de case de cultură sau şcoli. Doar 10% la sută din amendamentele liberale au fost discutate până acum, nicunul nefiind aprobat de plenul reunit al Parlamentului.
Antena3.ro