Antena 3 CNN Politică Botiş: Căutăm soluţii alternative pentru reducerea concediului maternal. Trebuie stimulată investiţia în creşe

Botiş: Căutăm soluţii alternative pentru reducerea concediului maternal. Trebuie stimulată investiţia în creşe

1 minut de citit Publicat la 13:07 30 Noi 2010 Modificat la 13:07 30 Noi 2010
Botiş: Căutăm soluţii alternative pentru reducerea concediului maternal. Trebuie stimulată investiţia în creşe
Foto: Agerpres
Coaliţia caută soluţii alternative pentru reducerea concediului maternal, iar investiţiile în creşe trebuie stimulate, a declarat Ioan Botiş la finalul discuţiilor cu parlamentarii PD-L. Ministrul Muncii Ioan Botiş a fost convocat de parlamentarii PD-L pentru a da explicaţii privind propunerea de modificare a Legii Mamelor. Convocarea a venit în urma anunţului făcut de liderii UDMR potrivit căruia nu sunt de acord cu diminuarea duratei concediului pentru creşterea copilului.

În urma discuţiilor cu parlamentarii PD-L, Ioan Botiş a declarat că intenţionează să caute variante pentru măsura reducerii concediului maternal. În acest sens, ministrul a menţionat că trebuie stimulate investiţiile în creşe.

Ioan Botiş a declarat luni că mamele ar putea fi obligate să revină la lucru cât mai repede posibil. Ministrul Muncii susţine diminuarea perioadei în care mamele primesc indemnizaţia de creştere a copilului de la 2 ani la numai un an. Pentru a le convinge pe mame, Botiş propune şi un stimulent pentru revenirea la muncă - 500 de lei.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a declarat că nu susţine propunerea de reducere a perioadei concediului de creştere a copilului. Aceasta a mai precizat că şi alţi reprezentanţi ai PDL au acelaşi punct de vedere. Sulfina Barbu a menţionat că punctul de vedere al UDMR pe această temă coincide cu punctul său de vedere.

Liderii UDMR au declarat şi ei că nu sunt de acord cu reducerea la jumătate a duratei concediului maternal. Vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Berbely, a solicitat identificarea unor variante alternative.

Potrivit noului cod social, indemnizaţia pentru creşterea copilului ar urma să fie acordată diferenţiat, în funcţie de veniturile pe care le obţin părinţii. Astfel, cei care au avut venituri pentru care au plătit impozit vor primi o indemnizaţie de 85% din media veniturilor obţinute în ultimul an dinaintea naşterii copilului.



×
x close