Antena 3 CNN Politică Borbely: Am aprobat în sfârşit strategia anti-inundaţii, gândită până în 2035 (VIDEO)

Borbely: Am aprobat în sfârşit strategia anti-inundaţii, gândită până în 2035 (VIDEO)

2 minute de citit Publicat la 17:11 11 Aug 2010 Modificat la 17:11 11 Aug 2010
Borbely: Am aprobat în sfârşit strategia anti-inundaţii, gândită până în 2035 (VIDEO)

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a anunţat, miercuri, că Guvernul a aprobat, "în sfârşit", strategia de gestionare pe termen mediu şi lung a riscului de inundaţii, strategie gândită până în anul 2035. Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria, ministrul a precizat că, în urma aprobării acestei strategii, Executivul va fi nevoit să ia o serie de decizii politice referitoare la apărarea în faţa riscului producerii de inundaţii.

"Am aprobat, în sfârşit, strategia naţională de gestionare pe termen mediu şi lung a riscului la inundaţii. Este o strategie pornită, de fapt, în 2007, un comitet interministerial care a discutat destul de detaliat şi o perioadă destul de lungă această strategie. Dar, eu zic că a meritat. A meritat nu numai pentru că inundaţiile, începând cu 2005, ne-au demonstrat că trebuie să ne reevaluăm strategiile pe inundaţii, viaţa ne-a luat înainte şi ceea ce era în statistici până acum că vin un anumit tip de inundaţii la 100-150-200 de ani, iată că acum, din 2005 încoace, în fiecare an sau la fiecare doi ani au venit inundaţii care în mod normal trebuiau să vină la 50-100-150 de ani", a anunţat Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului a precizat că strategia este făcută până în anul 2035 şi că, dacă prevederile vor fi puse în practică până atunci, vor fi reduse unele riscuri.

"În urma finalizării acestei strategii, Guvernul va trebui să ia unele decizii politice strategice în ceea ce priveşte apărarea împotriva inundaţilor. Am avut o evaluare şi financiară a costurilor până în 2035, pentru că până în 2035 este făcută această strategie. Sunt ţinte cuantificabile. Dacă aceste prevederi în strategie se vor materializa până în 2035, atunci unele riscuri se vor reduce în mod substanţial. În primul rând, reducerea numărului de persoane expuse riscului potenţial la inundaţii cu circa 62% faţă de 2006, protecţia populaţiei împotriva inundaţiilor şi reducerea vulnerabilităţii sociale a comunităţilor expuse la inundaţii cu 50% în termen de 10 ani şi cu 75% pe termen lung", a mai spus Laszlo Borbely.



Una dintre temele aflate pe ordinea de zi în şedinţa de miercuri a Guvernului se referă la analizarea nivelului pagubelor provocate de inundaţii în perioada iunie-iulie. Bilanţul final al inundaţiilor, aprobat de Executiv, va sta la baza solicitării pe care Secretariatul General al Guvernului o va face Comisiei Europene pentru Fondul de solidaritate.

Pe 21 iulie, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, declara că pagubele înregistrate până atunci atingeau aproximativ 350 de milioane de euro.

Antena3.ro

×
x close