Coaliţia de ONG-uri "Opriţi Codurile!" a boicotat, marţi, dezbaterile parlamentare pe temele legate de viaţă privată şi libertatea presei cuprinse în cele patru coduri juridice, însă afirmă că organizaţiile care o compun pot merge la discuţii în nume personal. Eventuala prezenţă la discuţii a unor membri ai organizaţiilor componente nu trebuie percepută ca o legitimitate a procesului legislativ, ci ca pe o participare în nume personal, susţin reprezentanţii acestei coaliţii.
"Coaliţia ŤOpriţi Codurile!ť mulţumeşte membrilor Comisiei (speciale comune a Parlamentului pentru dezbaterea în fond, în procedură de urgenţă, a Codului penal, a Codului de procedură penală, a Codului civil şi a Codului de procedură civilă, n.r.) pentru invitaţia de a a relua discuţiile privind anumite aspecte ce ţin de viaţa privată şi libertatea presei, însă doreşte să amintească faptul că se află în imposibilitatea de a onora un astfel de demers", se arată într-un comunicat al Coaliţiei.
Coaliţia susţine că, aşa cum a arătat încă de săptămâna trecută, nu re de gând să formuleze amendamente ori sugestii în legătură cu viitoarele prevederi ale unei iniţiative legislative "desfăşurate fără întrunirea procedurilor legale, precum şi a standardelor europene de transparenţă şi participare publică".
Reprezentanţii acesteia solicită din nou membrilor Comisiei speciale să răspundă doleanţelor deja formulate în cadrul memorandumului înaintat celor două Camere ale Parlamentului României în 17 aprilie 2009. Prin documentul invocat se solicita identificarea căilor legale şi procedurale corecte care să conducă la o fundamentare a codurilor pe analize de nevoi, studii de impact şi, ulterior, pe teze prealabile discutate cu părţile interesate, şi apoi la o "reală dezbatere publică" asupra formelor finale ale proiectelor de coduri, înainte de iniţierea procedurii parlamentare.
ONG-urile care compun Coaliţia susţin că pentru a clarifica lucrurile, prezenţa la dezbateri a unor membri ai organizaţiilor componente nu trebuie percepută ca o legitimitate a procesului legislativ, ci ca pe o participare în nume personal.
"Simpla prezenţă a reprezentanţilor Coaliţiei în cadrul unor astfel de discuţii ar putea fi percepută drept o legimitare a întregului proces. Or, în opinia entităţilor membre ale Coaliţiei, lipsa consultării publice nu poate fi compensată prin amendări specifice, care nu acoperă întreg textul şi la care publicul larg nu poate participa", mai afirmă Coaliţia "Opriţi Codurile!".
Coaliţia "Opriţi Codurile" este formată din circa 30 de organizaţii nonguvernamentale şi asociaţii profesionale de media şi are drept scop anularea procedurilor legislative realizate până în prezent în legătură cu codurile Civil, Penal, de Procedură civilă şi de Procedură penală.
Antena3.ro