Preşedintele suspendat Traian Băsescu nu se agaţă de scaun, ci se agaţă de libertate, iar pe 29 iulie românii nu au de ales între el şi USL, ci dacă mai vor sau nu cu acesta, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, deputatul PSD Bogdan Niculescu-Duvăz, informează Agerpres.
El a enumerat o serie de „fapte foarte grave pe care preşedintele le-a făcut de-a lungul mandatelor sale şi care au creat schimbări majore în evoluţia economică şi socială“, remarcând, în context, că au lipsit la acele momente intervenţiile cancelariilor europene.
Un argument adus de Duvăz s-a referit la perioada de început a anului 2009, când România nu era în criză, iar aceasta „nici nu se prevedea“, iar preşedintele Băsescu a angajat discuţii cu FMI „substituindu-se rolului Guvernului.“
Duvăz a amintit şi de momentul constituirii „coaliţiei Iohannis“, reamintind despre desemnarea prin forţa a aproape două treimi din Parlament a unui prim ministru „cu oarecare neutralitate“ care să conducă guvernul, tocmai pentru că se accentua criza.
„A urmat refuzul net al domnului Traian Băsescu care discreţionar a decis că nu-i place Iohannis. Al doilea Boc era foarte greu de găsit şi dovadă că, după ce s-a instalat la Cotroceni prin forţa preşedintelui, nu a Parlamentului, ci prin maşinaţiile preşedintelui, a fost Emil Boc“, a adăugat Duvăz.
O altă faptă considerată gravă de social-democrat o reprezintă angajarea şi semnarea de către Traian Băsescu, în numele României, a Tratatului fiscal „fără să discute cu Guvernul, fără să discute nicio secundă cu Parlamentul“.
„Am aflat toţi de la radio că preşedintele a semnat la începutul acestui an un act care angaja România“, a adăugat acesta.
„Cea mai gravă“ faptă însă de încălcare a Constituţiei şi a principiilor democratice o reprezintă, potrivit lui Duvăz, „planul minuţios al lui Traian Băsescu din 2005 care, cu ajutorul neprecupeţit al Monicăi Macovei, a întors înapoi o lege pentru a face o construcţie“.
„Domnul preşedinte a înţeles devreme sau ştia demult că sistemul securităţii din perioada comunistă avea două instrumente - informaţiile şi anchetele penale. Ceea ce-i lipsea erau anchetele. Dl. Băsescu a reconstruit acest sistem prin oameni, prin numiţi. (...) La ora asta Traian Băsescu deţine informaţii şi instrumentul anchetei aproape discreţionar şi elementele recente nu ne conduc decât la confirmarea acestei situaţii. E mai mult decât un atac la democraţie - instalarea unui sistem apăsător nu pentru infractori cum socoteşte jumătatea vieţii politice, ci pentru orice cetăţean. Aceasta este cea mai mare, incalificabilă şi gravă greşeală de încălcare nu doar a Constituţiei ci a principiilor democratice. Şi da că cineva de la Uniunea Europeană va vrea să studieze aceste lucruri, va constata că instituţii lipsite total de control public sau cu un control public formal sunt în mâna preşedintelui, le foloseşte şi în care sunt oameni adesea necalificaţi pentru aceste funcţii nerecunoscători şi care fac parte dintr-un sistem care nu aparţine lumii democratice“, a susţinut deputatul social-democrat.
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat miercuri, în faţa sediului de campanie, că el nu apară un scaun, ci o „Românie europeană“, susţinând că în ultimele două săptămâni ţara noastră a făcut 'mulţi paşi înapoi' din punctul de vedere al credibilităţii.