A început marea concediere. Miniştrii cabinetului Boc au anunţat, rând pe rând, ce agenţii din subordine desfiinţează sau comasează şi câţi funcţionari vor fi puşi pe liber.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, susţine că din societăţile din subordinea sa vor pleca circa 10.000 de oameni. Iar de la Interne peste 1.200 de posturi vor fi eliberate, după ce mai multe agenţii vor fi comasate.
Sunt doar două exemple. Unii dintre miniştri, cum ar fi Radu Berceanu, nu pot spune nici acum câte posturi vor fi desfiinţate din instituţiile subordonate.
După şedinţa de miercuri a Guvernului, primul-ministru Emil Boc a susţinut o declaraţie de presă în care a vorbit despre avantajele restructurării agenţiilor guvernamentale. Potrivit premierului, dincolo de reducerea lor numerică, "avantajul major constă în economia care se va face la bugetul de stat prin preluarea veniturilor agenţiilor care aveau venituri proprii".
"Măsura face parte din categoria actelor normative care vizează reforma statului român", mai susţine Boc.
Premierul a vorbit totodată şi despre cele două componente unde se risipesc banii: salarii foarte mari şi cheltuieli masive cu investiţii "de tot felul".
Emil Boc a oferit şi câteva exemple de astfel de risipe. La Inspectoratul de Stat în Construcţii, de pildă, în 2007 a fost achiziţionat un sediu în valoare de aproape 16 milioane de euro.
Nici în 2009, programul de achiziţii nu este cu mult mai prejos, premierul dând ca exemplu un echipament pentru videoconferinţe în valoare de 480.000 de euro.
S-a mers pe ideea: dacă sunt bani, de ce să nu-i cheltuim, susţine Boc.
"Gata cu asemenea golăneală! Îmi cer iertare pentru folosirea acestui cuvânt. Dar este într-adevăr o cheltuială abuzivă a banului public", a mai declarat premierul.
Antena3.ro