Premierul Emil Boc a dorit să concureze pe micul ecran cu Liga Campionilor. Cu doar o zi înainte de respingerea raportului SRTv în plenul Parlamentului reunit şi de demiterea şefului televiziunii publice, Alexandru Sassu, primul ministru îi solicita acestuia acordarea unui spaţiu de emisie de cel puţin jumătate de oră, săptămânal, în fiecare miercuri după ora 20:00, pentru a vorbi populaţiei despre dificultăţile crizei şi măsurile de combatere al acestui fenomen. Or intervalul de timp cerut de primul ministru pentru a se adresa săptămânal naţiunii coincide în grila de program a acestei instituţii cu meciurile de fotbal din Liga Campionilor, o adevărată sursă de rating.
Dacă Guvernul şi-a motivat cererea invocând Legea TVR, în sensul obligativităţii de a transmite ?comunicatele sau mesajele de interes public? de la guvern, Sassu a acuzat ieri în plen încercarea de politizare a televiziunii publice prin asemenea practici.
"Depolitizarea nu înseamnă nici schimbare de lege, nici o schimbare de oameni, de Consilii de Administraţie, ci înseamnă o schimbare de mentalitate şi, în primul rând, în rândul celor care sunt la putere (...) Atâta timp cât vor considera că televiziunea este un instrument în aplicarea puterii, ea nu va fi depolitizată. Atâta timp cât primul ministru vrea o emisiune săptămânală pe televiziune, ea va fi o televiziune guvernamentală şi nu depolitizată. Nu credeţi? Iată hârtia, hârtia primului-ministru, care îmi cere ca, în fiecare miercuri, la o oră de maximă audienţă, să fie pe postul TVR. Asta este depolitizarea", a prezentat Alexandru Sassu cererea scrisă a premierului.
?O asemenea emisiune i-ar da dreptul premierului să informeze ţara într-o perioadă atât de dificilă? a încercat să apere demersul guvernamental deputatul DL, Radu F. Alexandru.
În replică, purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean a precizat că solicitarea adresată TVR de premierul Emil Boc privind prezenţa sa la emisiuni săptămânale este întemeiată pe Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de radio şi TV, iar actuala perioadă impune ca primul-ministru să comunice direct deciziile Guvernului.
"Solicitarea premierului Emil Boc a fost întemeiată pe articolul 9 din Legea 41/1994. Perioada pe care o traversăm impune ca primul-ministru să se adreseze direct românilor, pentru a comunica deciziile luate la nivelul Guvernului", a explicat Muntean, citată de Mediafax.
Conform Legii 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, serviciile publice de radiodifuziune şi de televiziune sunt obligate să transmită, cu prioritate şi în mod gratuit, comunicatele sau mesajele de interes public primite de la Parlament, Preşedinţie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării sau de la Guvern.
Antena3.ro