Antena 3 CNN Politică Boc se gândeşte la demisie: ?Ori trece legea pensiilor prin asumare, ori pleacă Guvernul"

Boc se gândeşte la demisie: ?Ori trece legea pensiilor prin asumare, ori pleacă Guvernul"

Boc se gândeşte la demisie: ?Ori trece legea pensiilor prin asumare, ori pleacă Guvernul"
06 Oct 2009   •   11:20

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că este dispus să îşi pună "la bătaie" mandatul de prim-ministru pentru legea pensiilor, conştient de riscul ca Guvernul să nu obţină încrederea Parlamentului la momentul angajării răspunderii pentru acest act normativ.
"Îmi pun mandatul de bătaie, ori trece legea, ori pleacă Guvernul", a spus Boc, care a adăugat că s-ar simţi onorat dacă va fi nevoit să demisioneze pentru a apăra acest proiect de lege în Parlament.

"Din punctul meu de vedere să ştiţi că personal aş fi onorat ca un Guvern pe care îl reprezint să cadă datorită acestei legi. Ameninţarea că va fi o moţiune de cenzură nu mă sperie", a declarat premierul, la ministerul Muncii, unde participat la o discuţie cu liderii confederaţiilor sindicale, după ce anterior a fost la şedinţa de Guvern.

Boc a afirmat că este dispus să continue reformele pe care acest Guvern şi le-a asumat atunci când a fost investit de Parlament, în ciuda plecării PSD din Executiv. "Acum, pentru că partenerii de la PSD au plecat de la guvernare să pun batista pe ţambal şi să nu mai fac nimic în Guvern de teama unei moţiuni de cenzură? Nici poveste! Mergem mai departe", a spus premierul.

Premierul a explicat că a recurs la procedura de asumare a răspunderii pentru că altfel ar fi intrat cu acest act normativ în campania electorală şi nu ar mai fi avut nicio şansă să treacă de Parlament.

"Am decis această formulă pentru că este şi o condiţionalitate cu Comisia Europeană şi FMI şi am responsabilitatea faţă de România să mă asigur că aceste lucruri se întâmplă, punând pe masa Parlamentului înainte de a se intra în campania electorală, pentru că odată cu intrarea în campania electorală sunt convins că o asemenea lege nu mai are şanse să meargă. Iar dacă o trimiteam la Parlament (ca proiect de lege normal - n.red.), v-aş ruga să vă amintiţi ce s-a întâmplat cu proiectul de lege privind desfiinţarea pensiilor parlamentarilor. Nimic. Acolo zace de mai bine de trei, patru sau cinci luni de zile. Vă daţi seama că prin acest proiect desfiinţăm pensiile parlamentarilor şi dacă m-aş duce cu el la dezbatere în Parlament, ştiţi ce consecinţe pot să apară", şi-a motivat Boc decizia de a merge în Parlament.

Guvernul a decis, în şedinţa de marţi, să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru legea pensiilor. Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern şi a fost transmis Parlamentului, în vederea angajării răspunderii.
Proiectul ar putea fi atacat de către Parlamentrii Opoziţiei, ale cărui rânduri au fost întărite prin ieşirea PSD de la Guvernare. Aflat în fruntea unui guvern minoritar, cu un sprijin parlamentar deficitar, actualul Cabinet Boc 2 este mult mai vulnerabil în faţa unor iniţiative legislative de tipul moţiunii de cenzură.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close