"La rectificarea bugetară vom avea resurse financiare pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor, Educaţiei, pentru ceea ce înseamnă funcţionarea justiţiei. Vreau să ştie fiecare judecător, procuror din această ţară că pentru ceea ce înseamnă funcţionarea sistemului, bani pentru citaţii, bani pentru asigurarea bazei materiale, bani pentru funcţionalitatea sistemului judiciar vor fi alocaţi în continuare. Am făcut deja unele ajustări financiare şi sistemul judiciar va avea bani, la fel cum vom asigura resurse financiare suplimentare pentru MAI şi pentru Educaţie, pentru a asigura obligaţiile salariale pe care statul le are faţă de aceşti funcţionari, repet, în limitele bugetului de stat", a spus Boc.
Referindu-se la procesul de restructurare, premierul a ţinut să sublinieze că instituţiile şi personalul de stat care în prezent ?taie frunză la câini? va fi desfiinţat pe baza unei analize legate de competenţa profesională a fiecăruia.
"Această testare e parte componentă a reformei statului. Am făcut această reformă a agenţiilor şi, evident, că cei care vor dispune această disponibilizare- este vorba de peste 9.000 de oameni care vor fi disponibilizaţi-, vor pleca acasă, dar vor pleca pe baza unei analize eficiente şi care va ţine în primul rând cont de competenţe, la care, probabil, vom trebui să ţinem cont şi de faptul că, dacă într-o familie există doi bugetari, va trebui să gradăm această disponibilizare, pentru a putea asigura şi o sustenabilitate finaciară unei familii pe perioadă de criză. Ca element principal şi de bază a acestei reforme a statului este criteriul competenţei şi eficienţei în raport cu cetăţeanul. Acest lucru l-am avut şi îl vom avea în vedere şi în continuare", a explicat Boc.
Boc a făcut aceste declaraţii întrebat fiind cum comentează declaraţiile şefului statului potrivit cărora nu este o soluţie trimiterea în concediu fără plată pentru zece zile a bugetarilor.
"Testarea angajaţilor este parte componentă a reformei statului. Am făcut reforma agenţiilor şi este evident că cei care vor dispune disponibilizarea a peste 9.000 de oameni din structurile statului vor ţine cont de competenţe", a precizat Boc.
Boc a amintit că principiul de bază al reformei statului va fi criteriul competenţei şi că măsura nu priveşte doar acest an, efectele pozitive, inclusiv financiare, urmând a fi resimţite în următorii ani. Primul ministru a ţinut să amintească că prin acest efort de curăţare a sistemului sunt eliminate situaţiile unui personal execesiv şi neperformant, dar şi practica negativă a folosirii fondurilor alocate posturilor neocupate pentru diferite premii şi bonusuri în favoarea celor aflaţi deja în funcţii.
?Aţi văzut cu această desfiinţăre a agenţiilor au fost în jur de 1000 de posturi neocupate care erau bugetate şi exista riscul ca aceşti bani să fie folosite până la sfârşitul anului pentru unele premii şi bonusuri,. La toate agenţiile au existat un procent mic de posturi neocupate. Cei care taie frunze la câini vor pleca, asta e viaţa!Acolo unde nu se justifică mentinerea unei agenţii, oamenii vor pleca. Avem un program de reconversie profesională iar timp de un an au ajuorul de şomaj asigurat? a subliniat premierul.
Boc a arătat că numai în acest an se vor face economii la buget de 50 milioane de euro, bani care pot fi folosiţi în domeniul ?abecedarului? investiţiilor: asfalt, apă, canal.
?Vom avea bani pentru investiţii acolo unde se justifică. Gata cu asemenea politici abuzive pe seama banului public. Aceste reforme pe care le-am început nu sunt unele de conjunctură, banii vor fi economisiţi şi în următorii ani. E vorba de reformarea structurii statului pe care nimeni nu a avut curajul să o facă timp de 20 de ani. Banii rezultaţi vor merge la investiţiile de care avem nevoie, în primul rând pentru abecedarul investiţiilor: asfalt, apă, canal? a conchis Boc.
Premierul a comparat procesul guvernamental de restructurare cu activitatea unui doctor chirurg care trebuie să opereze pe un organism care are nişte suferinţe.
?În ultimii 20 de ani a fost un jaf al banului public. Dacă făceam asta peste noapte (restructurarea- n.r.), eram criticaţi că nu am făcut în prealabil o analiză. Am făcut o analiză pe fiecare minister, am redus proproţional cu nevoile existente. Suntem ca nişte doctori care trebuie să opereze pe un organism care are nişte suferinţe şi am operat acolo unde era birocraţie excesivă? a mai spus premierul.
Întrebat dacă va urma exemplul celorlalţi bugetari şi-şi va lua concediu fără plată timp de 10 zile, Boc a susţinut că va amâna acest pas după ce va pleca din funcţia de prim-ministru.
Antena3.ro