Liderii PDL s-au întrunit, luni, în şedinţă de partid pentru a găsii soluţii pentru a diminua prejudiciul de imagine provocat de scandalul Ridzi. Liderii partidului par însă mai preocupaţi ca prin decizia de astăzi din BPN să închidă mai curând gurile membrilor de partid care nu se abţin de la comentarii publice pe tema Ridzi decât să ia o măsură de sancţionare a ministrului pentru deficitul de imagine creat, susţin surse democrat-liberale. Cum apariţia unor divergenţe de opinii în interiorul partidului este considerată contraproductivă, dând impresia unei divizări interne, liderii democrat-liberali vor lua astăzi pulsul membrilor BPN pentru a preveni pe viitor fredonarea melodiei Ridzi pe mai multe voci. Cu toate acestea, un nou atac la adresa ministrului Tineretului a venit tocmai din partea europarlamentarului Cristian Preda, ex-consilier al preşedintelui Traian Băsescu. Acesta a apreciat, luni la un post de radio, că premierul Emil Boc ar trebui să o demită pe Monica Iacob Ridzi din funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, dacă colega sa de partid nu pleacă din Guvern din proprie iniţiativă. Preda invocă decredibilizarea premierului şi a cabinetului său laolaltă cu cea a PDL, dacă Ridzi continuă ă fie menţinută în funcţie.
Sursele democrat-liberale citate susţin că cel mai probabil nu se va pune problema demiterii ministrului Tineretului, până când DNA nu va demara oficial urmărirea sa penală, o poziţie deja exprimată de mai marii partidului, Emil Boc şi Vasile Blaga.
Până în prezent, au apărut o serie poziţii critice publice ale unor lideri PDL, care au cerut, mascat sau deschis, înlocuirea lui Ridzi din funcţia de ministru. Este cazul ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, a vicepreşedinţilor Cezar Preda şi Ioan Oltean.
Fostul contracandidat al Elenei Băsescu, protestatar anti-Ridzi la sediul PDLŞedinţa BPN al PDL de astăzi nu a fost lipsită de incidente. În timp ce democrat-liberali puneau problema Ridzi pe masă, în absenţa ministrului în cauză, în faţa sediului de partid s-au adunat câţiva protestatari care cereau demisia ministrului Tineretului şi Sportului.
Conduşi de Bogdan Boza, fostul contracandidat pentru funcţia de secretar general al organizaţiei de tineret a PD-L, împotriva Elenei Băsescu, manifestanţii au strigat lozinci anti-Ridzi şi au agitat pancarte cu inscripţia "Băse, nu o mai ţine în braţe pe Monica", "Ridzi - ministrul penal", "Ridzi-DNA-PDL". Bogdan Boza a pierdut, în martie 2008 calitatea de membru al PDL sector 1, ulterior, el anunţându-şi demisia din partid.
Grupul lui Boza a fost ignorat de liderii democrat-liberali care au venit la şedinţa partidului. Unul dintre membrii grupului a încercat să-i dea un plic liderului PDL, premierul Emil Boc.
Cei trei protestatari au fost rapid legitimaţi de doi jandarmi, aceştia având intenţia să-i amendeze pentru tulburarea ordinii publice, în condiţiile în care nu aveau nici o autorizaţie de organizarea a unui astfel de protest.
Cuvântul de ordine în PDL: omerta pe cazul MTSLa nivelul BPN, liderii democrat-liberali au de gând să se consulte cu toţi reprezentanţii acestei structuri, urmând a stabili prin vot, comportamentul politic pe care partidul o va avea pe viitor în cazul ministrului Tineretului, până la finalizarea anchetei DNA sau a comisiei parlamentare privind începerea sau neînceperea urmăririi penale. În fapt, conducerea PDL ar dori ca unii colegi de păartid să se abţină de la comentarii publice, susţin surse democrat-liberale, pentru ca mesajul politic în această direcţie să fie dat numai de Emil Boc, premierul abilitat prin lege cu dreptul de a demite sau nu un ministru.
În prezent, Boc continuă să afirme că susţinerea pentru Ridzi va exista doar până în momentul în care va exista o cerere de începere a urmăririi penale din partea DNA. De altfel, cea mai mare parte a liderilor partidului consideră că o decizie de ridicare a sprijinului politic pentru ministrul Monica Iacob Ridzi ar crea un precedent periculos, care ar putea duce la atacarea, în viitor, şi a altor miniştri democrat-liberali.
Cristian Preda: "Nu cred că este în interesul lui Emil Boc ca presa să ceară demisia sa în locul celei a Monicăi Ridzi"Europarlamentarul Cristian Preda nu intenţionează însă să se supună unei asemenea directive de partid şi să tacă pe tema Ridzi. Eurodeputatul a afirmat, la un post de radio, că Monica Iacob Ridzi trebuie îndepărtată din Guvern, deoarece, atât premierul Emil Boc şi întregul Guvern, cât şi partidul din care provine vor vea de suferit la capitolul credibilitate dacă această situaţie va trena.
"Cred că dacă (Ridzi n.r.) nu-şi dă demisia va spori neîncrederea în acest Guvern, va spori neîncrederea în Emil Boc şi-n această tabără politică. Eu sunt convins că, dacă în câteva zile Monica Ridzi nu trage concluziile pe care toată lumea le-a tras în opinia publică, Emil Boc va fi profund afectat şi nu va mai fi urmărit. Va fi considerat la fel de vlăguit şi de neinteresant precum Monica Ridzi. Cred că Emil Boc nu vede această diferenţă - şi regret pentru el acest fapt - între responsabilitate juridică şi una politică. Atunci când un ministru este obiectul unui tir nesfârşit, de trei săptămâni, şi pare să nu mai aibă nici energie să mai răspundă, amână orice răspuns şi orice decizie, în această clipă, tu însuţi, ca şef al Cabinetului, trebuie să rămâi lucid", a afirmat Preda.
În opinia europarlamentarului PDL, Boc riscă chiar postul de premier dacă se va încăpăţâna să susţină politic menţinerea lui Ridzi la MTS. "Tare mi-e teamă că dacă lucrurile nu sunt tranşate rapid, încet-încet atenţia opiniei publice se va îndrepta nu către Monica Ridzi, care pare din ce în ce mai lipsită de vlagă, dar atenţia se va îndrepta către Emil Boc. Nu cred că este în interesul lui Emil Boc ca de mâine, în loc ca presa să ceară demisia lui Monicăi Ridzi să ceară demisia lui Emil Boc. Mie mi se pare că Guvernul are în frunte o persoană onestă, care are nevoie nu numai de onestitate, dar şi de luciditate. Un premier care, cum e cazul lui Emil Boc, este onest dar orb pune o mare problemă Guvernului", a mai apreciat Preda.
Marius Vulpe, Antena3.ro