Antena 3 CNN Politică Boc: ?Prefecţii sunt şi vor rămâne în continuare înalţi funcţionari publici?

Boc: ?Prefecţii sunt şi vor rămâne în continuare înalţi funcţionari publici?

Boc: ?Prefecţii sunt şi vor rămâne în continuare înalţi funcţionari publici?
26 Feb 2009   •   12:33

Prefecții sunt și vor rămâne înalți funcționari publici, a declarat miercuri premierul Emil Boc. Așa cum Antena3.ro a arătat,în exclusivitate, cu câteva zile înainte, liderii coaliției au convenit, luni, să nu mai susțină politizarea prin lege a statutului prefectului așa cum intenționau inițial. Surse din cadrul coaliției ne declarau atunci că schimbarea bruscă de atitudine se datorează atât semnalelor negative venite din partea Comisiei Europne, cât și temerilor legate de eventualele conflicte de putere ce ar putea apărea între prefect și președintele de Consiliu Județean la nivelul filalelor celor două partide. În prezent, la Senat, pe această temă există un proiect de lege, inițiat de doi deputați ai Coaliției. Parlamentarii cu pricina sunt deciși însă să renunțe la politizarea prefecților și să impună acest statut numai șefilor de direcții deconcentrate.
?Prefecții sunt și vor rămâne în continuare înalți funcționari publici, deci nu vor putea avea calitatea de membri ai partidului? a ținut astăzi să clarifice lucrurile premierul Emil Boc.
Semnalul dat de liderul PDL fusese însă remis grupurilor parlamentare ale PDL încă de luni, în timp ce omologul său, Mircea Geoană și-a informat proprii parlamentari că vor renunța la politizarea prefecților.
Membrii comisiei juridice a Senatului par deciși să asculte recomandările venite pe această temă. Chiar dacă astăzi au amânat, din lipsă de cvorum, luarea unei decizii în privinţa Legii prefecţilor, parlamentarii PSD și PDL din comisia juridică sunt deciși, alături de inițiatori, să renunţe la amendamentul prin care numirea prefecților ar fi fost politică.
CE a recomandat, Coaliția a decis: Nu este sănătos să se umble la statutul prefectului
Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, senatorul Toni Greblă, a recunoscut că, la nivelul Guvernului, din cauza unei recomandări a CE, s-a renunţat la intenţia de a transforma funcţia de prefect într-una politică.
"Este o iniţiativă legislativă a doi colegi, unul senator, al doilea deputat (n.r. Mircea Duşa -PSD şi Petru Călian -PDL). Aşa au gândit ei să facă proiectul de lege. Între timp, la nivel politic, cele două partide, membre ale coaliţiei la putere, au hotărât că nu este bine să se umble la statutul instituţiei prefectului. Şi pentru că în ţară, un prefect depolitizat a fost până acum foarte bine primit ca iniţiativă. Semnalele de la Uniunea Europeană sunt că prefectul este bine aşa cum a fost reglementată această instituţie în legislatura 2000-2004. (...) O să renunţăm la a dezbate această iniţiativă legislativă în ceea ce priveşte prefectul" , a precizat Greblă.
Senatorul PSD a ținut să sublinieze că reprezentanții coaliției vor păstra însă prevederile din proiect referitoare la schimbarea şefilor serviciilor publice din teritoriu pe criterii politice. "Trebuie să facem o distincţie clară între funcţiile care se schimbă odată cu puterea şi funcţiile de specialişti, de profesionişti, care rămân indiferent de guvernele care se succed. (...) Ar trebui stabilită o listă pe care să o batem în cuie şi toţi oamenii, toate partidele să ştie că, în momentul în care au pierdut puterea, pleacă", a mai spus Greblă.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Boc prefecti statut functionari proiect CE
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close