Guvernul nu intenţionează să se folosească de OUG 61 pentru a se substitui Parlamentului, ci doar pentru a preveni un haos în sistemul judiciar în urma coabitării a două forme de cod penal, a afirmat luni premierul Emil Boc. El a explicat că Ordonanţa a fost emisă doar pentru a rezolva problema punctuală a existenţei a două Coduri penale, cel al Rodicăi Stănoiu adoptat de Parlament, dar neintrat în vigoare şi actualul cod penal trecut prin comisiile parlamentare şi care va fi adoptat părin asumarea răspunderii.
Premierul Boc a susţinut ordonnaţa nu va fi folosită decât pentru a împiedica intrarea în vigoare, fie şi doar pentru o singură zi, a proiectului de cod penal care datează de pe vremea ministeriatului Rodicăi Stănoiu.
"Guvernul n-a făcut niciodată aşa ceva şi nu o va face nici pe viitor. N-avem nici o intenţie de a înlocui Parlamentul", a declarat Emil Boc, la finele unei întâlniri pe care a avut-o, luni, cu deputaţii democrat-liberali.
Premierul a spus că OUG 61 este o soluţie a Guvernului la o problemă creată "în ultimă instanţă tot de Parlament". "Parlamentul este suveran în decizia pe care o are", a ţinut şeful Executivului să sublinieze raportul puterilor în stat.
Boc a explicat că în cazul în care Codul Penal adoptat pe vremea Rodicăi Stănoiu nu va fi abrogat România va avea două acte normativ pe acelaşi domeniu situaţia care ar putea provoca haos în sistemul judiciar de vreme ce vechiul Cod prevedea introducerea curţilor cu juraţi, iar circa jumătate din cei aflaţi în închisoare ar fi trebuit eliberaţi din cauza distincţiei care se făcea între crime şi delicte. "
"După procedura angajării răspunderii, vom avea două Coduri penale: unul adoptat şi neintrat în vigoare, altul adoptat şi intrat în vigoare. Nu aveam nicio prevedere care să poată abroga un act normativ care nu a intrat în vigoare. Toate procesele s-ar fi judecat cu curţi de juraţi, iar jumătate din infractori ar fi fost puşi în libertate. Practic, se goleau puşcăriile şi s-ar fi creat un dezastru în sistemul judiciar", a arătat Boc.
Premierul a arătat că aceasta a fost singura soluţie de evitare a acestui dezastru. Comentând temerile că actul normativ ar putea fi utilizat de Guvern pentru a se substitui puterii legislative, Boc a răspuns: "Legile au un caracter impersonal. Ar fi neconstituţional să facem o lege pentru o singură situaţie. Dacă veniţi dumneavoastră cu o soluţie mai bună...".
Antena3.ro