Existenţa unei singure declaraţii de avere în cazul demnitarilor şi majorarea termenului în care sunt verificate averile demnitarilor sunt două dintre modificările pe care premierul Emil Boc le-a propus la Legea Agenţiei Naţionale de Integritate. Proiectul este discutat la această oră în comisia juridică a Camerei Deputaţilor, după ce a fost declarat neconstituţional luna trecută.
Şeful Guvernului a cerut parlamentarilor jurişti să adopte legea ANI în forma în care a ieşit pentru prima dată din Camera Deputaţilor. Asta înseamnă eliminarea din lege a acelor prevederi modificate la Senat şi declarate neconstituţionale.
Opoziţia a criticat Guvernul pentru faptul că nu a venit cu un proiect nou de lege, care să răspundă exigenţelor europene. Cu toate acestea, deputaţii PSD şi PNL au anunţat că vor vota legea.
Curtea Constituţională a decis, pe 19 iulie, cu unanimitate de voturi, că Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, care a modificat Legea ANI, este neconstituţională, în urma unei sesizări primite de la preşedintele României. Recent, şi Raportul pe Justiţie al Comisiei Europene a adus României o serie de critici în ceea ce priveşte modificările aduse Legii ANI. Camera Deputaţilor este prima camera sesizată în ceea ce priveşte Legea ANI. Dacă proiectul va primi avizul comisiei juridice până la sfârşitul săptămânii, proiectul va fi dezbătut luni în sedinţa extraordinară a plenului.
Antena 3