Parlamentarii din comisiile pentru Codurile Penal şi Civil au recomandat, în şedinţa de astăzi a Guvernului, asumarea răspunderii ca soluţie pentru adoptarea acestor documente, dar au anunţat că vor invita săptămâna viitoare societatea civilă la o nouă discuţie pe această temă.
"Este un proiect de Cod Penal pe care vă rog pe dumneavoastră, ca prim-ministru, şi pe colegii mei miniştri să îl considere un proiect foarte bun. Cred că putem să mergem cu acest proiect. Sigur, dacă va fi adoptat, va intra în vigoare în 2011, imediat după ce studiile de impact şi acoperirea bugetară necesară vor fi asigurate, însă eu cred că ne putem asuma un proiect foarte bun şi care va fi în vigoare poate măcar cât a fost Codul actual", a spus, în şedinţa de guvern,Victor Ponta, ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul şi preşedintele comisiei pentru Codul Penal.
Preşedintele comisiei privind Codul Civil, Daniel Buda a susţinut, la rândul săui că a avut "nenumărate" întâlniri cu membrii societăţii civile şi ai mass-media, deoarece se aprecia că noul Cod Civil îngrădeşte libertatea presei, dar că în final s-a ajuns la o formă care să satisfacă atât interesele protecţiei la viaţă privată, cât şi ceea ce înseamnă libertatea de exprimare a presei.
"Pot să spun că şi aseară (marţi-n.r.) am primit un telefon prin care ni s-a mulţumit celor din comisia de Cod Civil pentru modul în care am înţeles să modificăm aceste articole care vizau activitatea presei. Pot să vă asigur, domnule prim-ministru şi domnilor miniştri, că vă puteţi asuma răspunderea cu toată fermitatea, pentru că sunt nişte instrumente juridice care într-adevăr corespund exigenţelor vremii. Sigur, criticabile, că acolo unde sunt doi jurişti sunt trei păreri, dar forma în care au ieşit a fost făcută cu bună credinţă, fără să fim partinici din punct de vedere politic", a spus Buda.
Înştiinţat că marţea viitoare este ultima întâlnire de consultare cu societatea civilă, premierul Emil Boc şi-a exprimat speranţa că aceasta va fi ultima dezbatere pentru cele două Coduri, astfel încât Guvernul să aibă pe masă forma finală a textului care va fi susţinut în Parlament.
"Să avem forma finală, astfel încât membrii Guvernului să aibă pe masă forma ultimă cu care vom pleca în Parlament", a spus Boc, amintind că mai există un interval de trei zile pentru eventuale amendamente care pot fi însuşite de Guvern.
Antena3.ro