Antena 3 CNN Politică Boc: Guvernul a decis să-şi asume răspunderea pe Legea educaţiei (VIDEO)

Boc: Guvernul a decis să-şi asume răspunderea pe Legea educaţiei (VIDEO)

1 minut de citit Publicat la 18:20 12 Oct 2010 Modificat la 18:20 12 Oct 2010
Boc: Guvernul a decis să-şi asume răspunderea pe Legea educaţiei (VIDEO)

Premierul Emil Boc a anunţat, marţi, că Guvernul a decis să îşi asume răspunderea în Parlament pentru Legea educaţiei. Decizia politică privind demararea acestei proceduri a fost luată de coaliţia de guvernare, într-o şedinţă care a avut loc luni seară.

"Am recurs la această procedură tăioasă şi am pus în joc Guvernul. (...) Fie e acceptată de Parlament (n.r Legea educaţiei) şi îşi urmează parcursul legislativ spre Monitorul Oficial, fie, dacă se depune moţiune de cenzură şi este adoptată, Guvernul pleacă acasă", a precizat Emil Boc într-o declaraţie de presă susţinută marţi, la Palatul Victoria.

Potrivit premierului, decizia a fost luată din două motive. Primul îl reprezintă faptul că Legea este blocată în Senat încă din luna mai. Cel de-al doilea motiv, susţine premierul, constă în necesitatea modernizării statului român.

"Este extrem de important pentru educaţie şi orice zi care trece afectează şansele elevilor de a beneficia de un sistem educaţional modern", a  declarat Boc.

Printre noutăţile prevăzute în noua Lege a educaţiei se numără reducerea numărului de ore şi conceperea unei programe care să acopere doar 75% din timpul necesar învăţării. Orele ar urma să scadă de la o medie de 25, în cazul învăţământului primar, la o medie de 20 şi de la 30, în cazul celui universitar, la 25.

O altă noutate constă în faptul că universităţile vor primi calificative, în funcţie de preformanţe.

"Asistăm la o mutaţie definitivă la un învăţământ centrat pe competenţă", a mai precizat Emil Boc.

Procedura asumării răspunderii

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa plenului reunit al Parlamentului asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis în cazul în care o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului, este adoptată.

Dacă Guvernul nu este demis, proiectul se consideră adoptat, iar aplicarea acestuia devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Antena3.ro

×
x close