Legile propuse de Executiv pentru asumarea răspunderii sunt necesare în vederea reformării statului, iar un Guvern care nu derulează un astfel de proces de reformă nu îşi mai justifică existenţa, a declarat, marţi, premierul Emil Boc, în faţa unui plen reunit, părăsit de către parlamentarii P NL dar şi de obună parte din reprezentanţii PSD. Alţi aleşi PSD-PC au preferat să fie prezenţi arborând pe braţul drept al costumului banderola albă a grevei japoneze în semn de protest faţă de ceea ce ei consideră o asumare pripită pe nişte pachete legislative pline de lacune legislative şi constituţionale.
Mai bine de 20 de parlamentari PSD au urmat exemplul celor ai PNL, părăsind şedinţa de plen în care Guvernul îşi asumă răspunderea, nemulţumiţi în special de prevederile Legilor educaţiei.
Vezi textul final al legii educaţiei(PDF)Vezi textul final al legii salarizării unitare(PDF)Vezi textul final al legii reorganizarii unor autorităţi şi instituţii publice(PDF)"Noi consideram că mai erau multe amendamente pe care puteau să le facă parlamentarii, iar aceştia nu au avut posibilitatea de a se implica în modificarea acestor legi prin vot", a explicat senatorul PSD Olguţa Vasilescu decizia colegilor săi de partid de a părăsi sala de plen.
Ea a mai acuzat că "practic, Guvernul a acceptat câteva amendamente ale parlamentarilor, insuficiente din punctul lor de vedere". "Dacă de mâine noi începem să operăm modificări, tocami pentru că suntem nemulţumiţi de amendamente, atunci înseamnă că nu am făcut nimic cu cceastă procedură de asumare", a afirmat ea.
Ea a precizat că această decizie nu a fost luată în şedinţa grupurilor parlamentare. "Noi am anunţat această formă de protest, am spus că nu suntem de acord cu această procedură a asumării şi ne rezervăm dreptul de a protesta", a spus Vasilescu.
De altfel, şedinţele prelungite în care au intrat social-democraţii în această zi pe tema asumării au întârziat lucrările plenului reunit timp de mai bine de 40 de minute. Imperturbabil, premierul Emil Boc a făcut însă elogiul realizărilor propriului guvern din ultimele nouă luni şi al curajului asumării unor măsuri majore evitate de predecesorii săi timp de 20 de ani.
DISCURSUL PREMIERULUI EMIL BOC?Guvernul PSD-PDL pe care-l reprezint a fost format în baza parteneriatului format de PSD şi PDL pe cele două componente asumate: depăşirea efectelor crizei economice cu consecinţe cât mai puţin grave pentru cetăţeni şi, doi, realizarea reformei statului român adică adoptarea acelor legi care nu au fost adoptată până acum deoarece vechile coaliţii şi guverne nu au avut curajul să ia deciziile majore în aceşti ultimi 20 de ani? a explicat Boc, care a invocat necesitatea reformării statului ca unul din cele două obiective principale ale actualei guvernări.
Premierul a cerut parlamentarilor să suţină dezbărarea de trecutul comunist şi de păcatele acestuia.
"Am scăpat de statul comunist, dar statul de astăzi i-a moştenit destule metehne. Statul a lucrat mai mult în favoarea lui decât a cetăţenilor şi trebuie reformat", a afirmat Boc,
?Statul roman nu este suficient de european, nici suficient de folositor cetăţenilor. Statul a fost principalul benficiar al ultimilor 20 de ani. Este puţin pentru foarte mulţi şi foarte mult pentru puţini. A lucrat foarte mult pentru el şi foarte puţin în slujba cetăţeanului. 20 de ani au fost îndeajuns. De aceea guvernul nu mai vorbeşte de lucruri abstracte, nu vine cu decalaraţii de intenţie, ci cu proiecte majore de reformare a statului român. Aceste trei legi afectează viaţa românilor şi o schimbă în bine chiar dacă presupune luarea unor măsuri mai dure, dar corecte pentru 22 de milioane de români? a conchis primul ministru înainte de a face un rezumat pe tema legii educaţiei.
ISTORIA COALIŢIEI PDL-PSD: REPLICI MEMORABILEAntena3.ro