"Decizia Curţii Constituţionale permite Guvernului să continuie procedura de angajare a răspunderii pe Legea Educaţiei. Din punctul nostru de vedere rezultă că procedura merge mai departe, pentru că e în derulare şi nu există niciun mecanism care s-o oprească", a declarat Emil Boc.
Potrivit primului ministru, fie se dezbate moţiunea de cenzură înaintată de Opoziţie după angajarea răspunderii, fie Legea se consideră asumată.
"Din momentul în care Curtea a fost sesizată de preşedintele Senatului în acest caz, au intervenit elemente noi. Unul dintre acestea este acceptarea de către Parlament a procedurii de asumare propriu-zise, prin citirea documentului de asumare în Parlament, după ce sesizarea fusese depusă. Un alt element este depunerea moţiunii de cenzură de către Opoziţie pe această temă. Considerăm că presupusul conflict dintre Guvern şi Parlament a fost tranşat odată cu depunerea moţiunii de cenzură", a precizat premeirul.
Emil Boc a ţinut să sublinieze şi faptul că "nici în cadrul Curţii Constituţionale nu există opinie majoritară", întrucât judecătorii au avut opinii diferite referitoare la acest subiect.
Boc: Procedura poate continua
Curtea Constituţională a publicat, vineri, motivarea deciziei referitoare la Legea Educaţiei. Judecătorii CCR susţin că angajarea răspunderii de către Guvern asupra acestei legi a declanşat un conflict juridic între Guvern şi Parlament, dar că cererea de anulare a angajării răspunderii depăşeşte competenţele Curţii, iar soluţia aparţine în exclusivitate autorităţilor aflate în conflict.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, vineri, că decizia Curţii Constituţionale exprimă extrem de clar faptul că demersul Executivului este neconstituţional şi a anunţat că îi va trimite o scrisoare premierului Emil Boc în care îi va solicita, în mod oficial, să renunţe la angajarea răspunderii. În caz contrar, problema va fi tranşată în Parlament.