Reformă profundă a sistemului judiciar, îndeplinirea angajamentelor luate în relaţia cu Uniunea Europeană, astfel încât România să fie tratată ca un stat membru cu drepturi depline sunt motivele pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea pe cele două coduri juridice, civil şi penal a explicat, de la tribuna Parlamentului reunit, premierul Emil Boc motivele care au stat la baza unei aseamenea acţiuni de lucru a Executivului.
Guvernul îşi asumă astăzi răspunderea în faţa Parlamentului, în şedinţe succesive, pentru proiectele de lege privind Codul Civil şi Codul Penal.
""Solicităm votul de încredere pentru o reformă a justiţiei.Ne-am luat angajamentul în faţa UE că vom adopta aceste Coduri. Cred că este timpul să ne ţinem de cuvânt pentru ca România să fie tratat ca stat mebru cu drepturi depline", a spus Boc în discursul ţinut în faţa Parlamentului.
El a afirmat că cele două noi Coduri vor asigura un act de justiţie mai rapid, cu costuri scăzute pentru cetăţean şi care vor răspunde nevoilor de modernizare socio-morală a societăţii de secol XXI.
?După mai bine de 140 de ani de la prima aplicare acest monument legislativ care este codul civil ramâne în bună parte actual. Totuşi lumea se transformă, societatea evoluează într-un timp din ce în ce mai accentuat. În mod firesc şi societatea românească trece prin transformări profunde, iar spaţiul juridic nu poate rămâne în afara acestor modificări de substanţă. Societatea ca mecanism viu are nevoie de mecanisme de adaptare la mediu, care să-i permită o diversitate de opţiuni. De aceea în contextul transformărilor sociale, politice şi economice ale noului secol care reclamă ocrotirea unor noi valori socio-morale şi societatea românească are nevoie de un nou cod juridic? a mai arătat primul-ministru.
Antena3.ro