"Aş vrea să fac menţiunea că această prevedere nu este specifică României. Forma în care am promovat-o noi în România putem spune că este o obligativitate parţială. Ideea este aplicată şi în alte state membre, precum Germania, Austria, Slovacia, Cehia, Italia, Norvegia, Ungaria, Franţa şi Spania. În forme mult mai restrictive şi mai severe, obligativitatea se regăseşte şi în legislaţia din Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Bosnia Herţegovina şi Slovenia", a spus Boagiu, citată de Mediafax.
Declaraţia se referea la decizia luată miercuri de Guvern, conform căreia şoferii sunt obligaţi ca, în perioada sezonului rece, începând cu luna noiembrie, să îşi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă sau tip all season, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 4.000 lei.
Întrebată de jurnalişti exact în câte state membre ale UE sunt obligatorii anvelopele de iarnă, Anca Boagiu a nominalizat din nou şi Norvegia.
"V-am menţionat anterior: Germania, Austria, Slovacia, Cehia, Italia, Ungaria, Franţa şi Norvegia au astfel de prevederi, asemănătoare României, iar în Finlanda, Estonia, Lituania, Bosnia Herţegovina şi Slovenia se stabileşte obligativitate generală pentru utilizarea anvelopelor în anumite perioade calendaristice", a răspuns ministrul Transporturilor.
În Cabinetul Tăriceanu, în intervalul august 2005-aprilie 2007, Anca Boagiu a ocupat postul de ministru al Integrării Europene.
Norvegia, "integrată" în UE şi de Boc şi de Udrea
Statutul Norvegiei i-a provocat probleme şi Elenei Udrea, pe vremea când era şefă a Administraţiei Prezidenţiale. Aceasta a căzut atunci în capcana unui jurnalist care a întrebat-o, la o emisiune televizată, cum apreciază poziţia preşedintelui norvegian, care doreşte retragerea ţării din UE.
Norvegia este o monarhie constituţională, iar populaţia a respins la referendum aderarea la Uniunea Europeană, deşi sunt menţinute legături strânse cu statele membre UE.
Anul trecut, Emil Boc a făcut aceeaşi greşeală în timp ce se afla într-o vizită de lucru. În graba de a asigura că lucrarile vor fi finalizate la timp, premierul a precizat că România îşi doreşte să asigure cetăţenii europeni, indiferent dacă trăiesc în Franţa, Olanda sau Norvegia, că România respectă standardele. Boc s-a corectat, însă, rapid, când şi-a dat seama că Norvegia nu face parte din UE.
Statele membre UE sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Regatul Unit.