Întrebat în legătură cu ceea ce s-a întâmplat blogului său, Cristian Preda ne-a declarat că accesul la el a fost distrus cu bună ştiinţă şi intenţie de un autor rămas necunoscut.
?E vorba de cineva care mi-a distrus blogul cu intenţie. Am vorbit cu informaticieni din domeniu şi mi-au spus că accesul la blog a fost distrus cu premeditare. În prezent se încearcă repararea sa. E de neînţeles ce se întâmplă? a explicat europarlamentarul PDL.
Preda a evitat să facă vreo legătură între acest atac şi analizele sale critice lansate la adresa PDL, precizând că nu are dovezi în acest sens.
Iată cum arata blogul lui Cristian Preda, în urma atacului informatic:
În ultimele două zile, Preda şi-a folosit propriul blog drept platformă pentru lansarea unor analize şi avertismente critice asupra modului în care conducerea PDL înţelege să promoveze o serie de politicieni din rândurile sale. Preda a făcut referire în primul rând la Honorius Prigoană, criticat pentru excesul de retorică electorală pe tema modernizării statului.
"Tânărul Prigoană ar trebui de altfel să înţeleagă sensul competiţiei în care a intrat şi sa nu îşi conducă retorica pe un teren mai accidentat decât cel cu care e obişnuit domnia sa, şofer cu numeroase amenzi la activ".
Preda şi-a extins ulterior aprecierile prea puţin măgulitoare la adresa întregului partid acuzând clientelismul şi tendinţa de oligarhizare a partidului. El s-a pronunţat pentru o modernizare a partidului şi o clarificare doctrinară. Printre altele, Preda propunea ca recrutarea noilor membri ai partidului să nu se facă dintr-o perspectivă clientelară, ci dintr-una civică, ca relaţia dintre afaceri şi politică să fie clarificată mai bine, iar relaţia dintre diferitele generaţii din partid să nu se facă pe o logică de confruntare.
Reacţia liderului Emil Boc care a apreciat marţi că lui şi colegului Sever Voinescu le cam lipseşte experienţa politică, l-a iritat pe europarlamentarul PDL care l-a acuzat miercuri că prin acest comportament politic dovedeşte că "respectă doar lumea afacerilor" şi face din apartenenţa la acest domeniu un criteriu de experienţă politică. Preda şi-a reluat criticile la adresa partidului, apreciind că desemnarea lui Prigoană jr drept candidat "este semnul unei tendinţe clare de oligarhizare a PDL".
"Candidatul Prigoană Honorius e bun, zice premierul Boc pe 4 ianuarie, deoarece are experienţă în afaceri. Eu şi amicul Voinescu nu suntem buni, zice tot premierul Boc a doua zi, pe 5 ianuarie, deoarece nu avem experienţă în partid. Sunt puţin mirat. Eu îl respectam pe dl Boc tocmai pentru că NU provine din lumea afacerilor întrepătrunse cu politica. Iar acum aflu de la domnia sa că, de fapt, respectă DOAR lumea afacerilor şi crede că, dacă n-ai această "origine sănătoasă", nu? ai experienţă", a scris Cristian Preda pe blogul său.
Mai mult, el a acuzat conducerea PDL că foloseşte discursul anti-oligarhi promovat de preşedintele Traian Băsescu numai când îi convine fără să se atingă de exponenţii acestei categorii din propria curte. Europarlamentarul atras atenţia că PDL a adoptat discursul anti-oligarhi al preşedintelui Traian Băsescu, dar îl foloseşte numai în funcţie de propriile interese, ignorând pe exponenţii acestei categorii existenţi în rândurile sale.
"Preşedintele Băsescu a asumat această credinţă cu forţă şi PDL a subscris discursului anti-oligarhi. A făcut-o şi dl Boc. Numai că PDL în general şi dl Boc în particular au o problemă dacă văd oligarhia doar în curtea adversarilor", mai afirmă Preda, care adaugă că "desemnarea lui Prigoană jr drept candidat este semnul unei tendinţe clare de oligarhizare a PDL".
"Iar dacă e cineva care crede că oligarhii noştri sunt mai buni decât oligarhii lor, acela se înşeală. A avea experienţă nu poate însemna a ignora adevărurile care sar în ochi. Sau, mă rog, eu nu vreau să am o asemenea experienţă", conchide europarlamentarul PDL.
Marius Vulpe, Antena3.ro