Secretarul de stat american, Antony Blinken, a făcut, joi, referire din nou la România și la situația alegerilor prezidențiale, într-un discurs susținut la reuniunea ministerială a OSCE. Șeful diplomației americane a atras atenția că România, la fel ca R. Moldova și Georgia, se confruntă cu o interferență rusească „bine finanțată și de amploare” pentru modificarea rezultatului unui alegeri în favoarea unui candidat pro-rus.
„În acest an, OSCE a fost observator la zeci de scrutinuri – inclusiv la recentele alegeri prezidențiale din SUA – oferind evaluări și rămânând un standard de calitate maximă pentru competiții electorale libere și corecte.
În Moldova, OSCE a confirmat un tur doi bine administrat de autorități, în ciuda interferențelor rusești. Astăzi, autoritățile române descoperă și ele un efort rusesc de influențare – de mare amploare și bine finanțat – pentru influențarea alegerilor prezidențiale recent, contrar standardelor OSCE.
Între timp, în Georgia, observatorii au arătat multiplele cazuri de intimidări alte votanților și eforturile partidului de guvernare de a face în așa fel încât alegerile să fie în propria favoare”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, la întâlnirea ministerială a OSCE.
SUA avertizează că parteneriatul strategic ar putea fi pus în pericol
Departamentul de Stat al SUA a transmis, miercuri noaptea, un avertisment dur în legătură cu alegerile din România. SUA sunt îngrijorate că alegerile ar putea fi câștigate de un candidat pro-rus care a anunțat că nu va respecta angajamentele NATO și că va naționaliza companiile din țară. Departamentul de stat american amintește și de raportul CSAT privind implicarea Rusiei în alegeri și avertizează că Parteneriatul Strategic cu România este în pericol.
„Am urmărit îndeaproape alegerile din România. Este alegerea poporului român, iar Statele Unite nu interferează cu acest proces.
Suntem îngrijorați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice menite să influențeze integritatea procesului electoral din România.
Informațiile la care se face referire în raport ar trebui să fie pe deplin investigate pentru a asigura integritatea procesului electoral al României.
Statele Unite apreciază contribuția României ca un puternic aliat în NATO și partener în Uniunea Europeană.
Progresul câștigat cu greu de ancorare în comunitatea transatlantică al României nu poate fi întors de actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianțele sale occidentale. Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securității, în timp ce o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România.
Printr-un parteneriat de durată, am făcut progrese importante în cooperarea noastră în domeniul apărării și parteneriatului economic și am făcut pași către călătoriile fără viză. Vom continua să lucrăm împreună pentru a păstra securitatea națiunilor noastre și prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri”, transmite departamentul de stat american.
România și-a informat aliații despre „o interferență străină semnificativă” în alegeri
Ministerul Afacerilor Externe transmite, joi, că a informat aliații României despre tentativele de influențare a alegerilor prezidențiale. Potrivit unui mesaj publicat de MAE pe Twitter, „rapoartele declasificate arată o interferență străină semnificativă și fără precedent”.
„Autoritățile române au luat decizia de a declasifica și publica rapoarte relevante ale serviciilor de informații cu privire la operațiuni străine răuvoitoare, inclusiv finanțare ilegală, amplificarea digitală a campaniei și atacuri cibernetice care au vizat alegerile prezidențiale din România.
Rapoartele declasificate arată o interferență străină semnificativă și fără precedent care vizează instituțiile și procesele democratice. Acestea fac parte dintr-o încercare continuă de a submina angajamentul ferm al României față de valorile euro-atlantice și apartenența noastră la UE și NATO. Autoritățile române investighează această tentativă continuă de influențare.
Ne-am informat aliații și vom lua toate măsurile necesare pentru a ne proteja democrația, securitatea națională și suveranitatea. România rămâne angajată să își protejeze instituțiile și procesele democratice”, se arată în comunicarea MAE.