Antena 3 CNN Politică Blaga, despre steagul secuiesc: La noi, drapelul României, în Parlamentul maghiar, cel al Ungariei

Blaga, despre steagul secuiesc: La noi, drapelul României, în Parlamentul maghiar, cel al Ungariei

Blaga, despre steagul secuiesc: La noi, drapelul României, în Parlamentul maghiar, cel al Ungariei
11 Sep 2009   •   17:06

În Parlament se arborează drapelul României, aşa cum în cel al Ungariei se arborează drapelul maghiar, a declarat joi, secretarul general al PDL, Vasile Blaga. Democrat-liberalul a respins propunerea radicailor maghiari din Particul Civic Maghiar de arborare a steagului secuiescîn legislativul României.
Blaga a explicat că, potrivit articolului 1 din Constituţie, România este "stat naţional, unitar" şi o ţară democratică, în care fiecare cetăţean are dreptul să se exprime şi să ceară ce vrea. Însă de la idee la faptă este cale lungă, a lăsat să se înţeleagă liderul PDL.
"Problema este dacă i se va da. În Parlamentul României sunt arborate două drapele, al României şi al Uniunii Europene, aşa cum, probabil, sunt arborate şi în Parlamentul maghiar, şi, în faţa Parlamentului, desigur şi drapelul NATO, pentru că România este membră NATO. (...) Discutăm despre Parlamentul României, stat naţional, unitar. Deci, în România, stat naţional, unitar - art.1 din Constituţie - în Parlamentul nostru se arborează drapelul României", a spus secretarul general al PDL, punctând că "aşa este şi aşa va rămâne".
În ceea ce priveşte faptul că unele administraţii publice locale din secuime au optat pentru arborarea steagului ţinutului Secuiesc, Blaga a apreciat că este vorba de drapelul oraşului Sântu Gheorghe, după practica obişnuită a fiecărei municipalităţi.
"În Braşov este arborat drapelul Braşovului, în Oradea - drapelul Oradiei, dacă mergeţi prin Sebeş - acolo drapelul Sebeşului, în Alba se mândresc cu drapelul Alba Iuliei, aşa şi aici, se arborează drapelul din Sfântu Gheorghe, din Miercurea Ciuc", a comentat Blaga.
Potrivit ministrului Dezvoltării, maghiarii din România au toate drepturile.
"Cred că au toate drepturile, se pot exprima politic şi cum doriţi, exact aşa ca majoritatea românească din România. Nu cred că au drepturi mai puţine, nu cred lucrul acesta. Pe de altă parte, eu ştiu drepturile comunităţii româneşti din Ungaria, provin din Oradea, nu uitaţi, şi din acest punct de vedere România este în faţă", a conchis secretarul general al PDL.
Preşedintele organizaţiei judeţene a PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a propus, joi, parlamentarilor UDMR să susţină ideea arborării în Parlament a steagului secuiesc, alături de drapelul României şi al Uniunii Europene.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close