Conducerea PDL este pregătită să facă front comun în spatele ministrului Monica Iacob-Ridzi, acuzată de abuz în serviciu şi delapidare, dar nu şi să se transforme în "pavăză" în faţa justiţiei. Mai mulţi lideri democrat-liberali au emis marţi semnale că partidul este dispus să-şi aducă ministrul în faţa justiţiei printr-un vot favorabil în Parlament dacă acest lucru va fi necesar pentru probarea nevinovăţiei sale. PDL a votat deja pentru înfiinţarea comisiei de anchetă ca un bun exemplu de lucru dat PSD, partid care s-a opus cercetării penale a deputatului Adrian Năszase în dosarul Zambaccian 1. PDL o va susţine pe ministrul Monica Iacob-Ridzi până când se va dovedi că a încălcat legea, a afirmat vicepreşedintele democrat-liberal Cezar Preda, înainte de şedinţa Colegiului Director al partidului. El a arătat că orice ministru PDL care se face vinovat de încălcarea legii va suporta consecinţele, partidul nedorind să se comporte ca un scut. Secretarul general al PDL, Vasile Blaga a afirmat la rândul său că nu crede că se va ajunge la un vot pentru demararea începerii urmăririi penale în cazul ministrului Ridzi, dar dacă vor fi puşi în faţa acestei situaţii, deputaţii PDL ar putea vota în favoarea ridicării imunităţii sale.
Cezar Preda: "PD-L nu se face scut şi pavăză pentru niciun om care a încălcat legea"
?La noi s-a tranşat problema încă de ieri la BPN. Noi am fost de acord cu înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă. Nu ne substituim justiţiei. Din punctul nostru de vedere nu ne opunem. Am votat în trei minute această comisie? a afirmat Preda, trecând sub tăcere faptul că liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader anunţase cu câteva ore în urmă în plenul Camerei că nu mai vede oportunitatea înfiinţării unei asemenea comisii.
Preda a susţinut că PDL va vota începerea urmăririi penale a Monicăi Iacob Ridzi, în situaţia în care se va ajunge la votul în plen, dacă va exista o solicitare a Procuraturii în acest sens.
"Vom vota, bineînţeles, începerea urmăririi penale a oricărui ministru al PD-L care se face vinovat de încălcarea legii. La noi, nimeni nu este mai presus de lege şi nu ne interesează asta. Am demonstrat asta când Băsescu şi-a ridicat singur imunitatea. PD-L nu se face scut şi pavăză pentru niciun om care a încălcat legea", a declarat Cezar Preda.
?Dar până când se va dovedi că a încălcat legea este ministrul nostru, trebuie să facă programul de guvernare şi noi trebuie să-l susţinem? a conchis Preda.
Blaga:"Nici unul din colegii mei nu este privilegiat în partid"
?Aşteptăm acelaşi punct de vedere din partea PSD în cazul Adrian Nastase. Eu am convingerea că Monica este absolut nevinovată. Nici unul din colegii mei nu este privilegiat în partid? a susţinut Vasile Blaga referindu-se la cazurile de aleşi PDL care au mers în instanţă şi şi-au probat nevinovăţia.
Secretarul general al PDL a apreciat că nu crede că se va ajunge la vot în plen pentru începerea urmăririi penale în cazul Ridzi, dar în cazul în care acest scenariu ar deveni realitate, parlamentarii democrat-liberali vor vota pentru a permite colegei de partid să-şi probeze nevinovăţia în faţa instanţei.
"Dacă se va ajunge la votarea imunităţii şi la demonstrarea că e vinovată, vom vota pentru ridicarea imunităţii", a mai declarat Blaga.
Udrea:"PSD se chinuie de doi ani de zile cu dosarul lui Năstase"
Ministrul Turismului, Elena Udrea a recunoscut că PDL a decis să-şi susţină ministrul până la probarea vinovăţiei sale. Udrea a profitat de ocazie pentru a face o parallă între modul de lucru "transparent" al PDL şi cel al PSD, care "se chinuie de doi ani de zile să lase dosarul lui Adrian Năstase să plece din Parlament".
"Eu cred că dintr-o dată se vede diferenţa de tratament între felul în care PD-L reacţionează atunci când există oarecare suspiciuni legate de un membru al său, fie şi ministru, şi ceea ce face PSD care se chinuie de doi ani de zile să lase dosarul lui Adrian Năstase să plece din Parlament", a declarat Udrea.
Ministrul Turismului a precizat că, în urma unor discuţii cu colegii de partid, s-a decis să o susţină pe Monica Iacob Ridzi. "PD-L îşi susţine oamenii, miniştrii, dar, în acelaşi timp, doreşte ca totul să se facă transparent, doreşte ca atunci când există suspiciuni legate de activitatea cuiva să se facă toate cerecetările legale şi procedurale corecte pentru ca aceste suspiciuni să dispară", a mai susţinut Udrea.
Democrat-liberalii s-au reunit, marţi, în şedinţa Colegiului Director, în cadrul căreia vor discuta despre îmbunătăţirea activităţii filialelor cu rezultate slabe la alegerile pentru PE în perspectiva alegerilor prezidenţiale, dar şi problema relaţiei tensionate cu PSD şia cazului Monica Ridzi acuzată de PSD şi PNL de abuz în serviciu şi delapidare la nivelul ministerului Tineretului şi Sportului pe care-l conduce.
Liderii PDL au decis, luni, ca miniştrii partidului să se ocupe de consolidarea celor nouă filiale care au obţinut rezultate sub aşteptări la europarlamentare. Niciun lider din teritoriu nu va fi sancţionat, fiind consideartă o măsură contraproductivă în acest an electoral. Vasile Blaga se va ocupa de consolidarea organizaţiilor PDL din Ialomiţa şi Vâlcea, Radu Berceanu şi Theodor Paleologu vor avea în vizor filiala Iaşi, Gabriel Sandu va monitoriza Brăila, în timp ce Elena Udrea va fi în continuare responsabilă pentru judeţul Constanţa, dar şi pentru Vrancea, împreună cu Gheorghe Pogea. În plus, Adriean Videanu se va ocupa de Galaţi şi Argeş.
Antena3.ro