Antena 3 CNN Politică Blaga a primit aviz favorabil pentru MAI. Priorităţi ca ministru: descentralizarea şi un cod pentru administraţie

Blaga a primit aviz favorabil pentru MAI. Priorităţi ca ministru: descentralizarea şi un cod pentru administraţie

2 minute de citit Publicat la 12:18 22 Dec 2009 Modificat la 12:18 22 Dec 2009
Blaga a primit aviz favorabil pentru MAI. Priorităţi ca ministru: descentralizarea şi un cod pentru administraţie
Ministrul propus pentru Interne, democrat-liberalul Vasile Blaga a primit marţi, aviz pozitiv pentru ocuparea acestei funcţii în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate. În favoarea sa au votat 46 de parlamentari, fiind înregistrate doar 10 opţiuni împotrivă. Creşterea autonomiei administraţiei locale, prin descentralizare constituie principala prioritate pe care candidatul pentru postul de ministru al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga a prezentat-o la audierile de marţi în faţa comisiilor parlamentare de administraţie şi de apărare. Blaga a precizat că intenţionează să continue restructurarea administraţiei publice centrale şi locale pentru creşterea eficienţei instituţiilor, reducerea cheltuielilor şi relaţia transparentă cu cetăţenii. Vasile Blaga a mai declarat că vrea ca administraţiile publice să aibă dreptul să modifice taxele taxele locale în funcţie de necesităţi, să poată revizui cotele de impozit pe venit, iar amenzile date persoanelor juridice să rămână în bugetele lor.
"Implementarea măsurilor de descentralizare se va face în următoarele domenii: în învăţământul preuniversitar de stat, aşa cum prevede de altfel Legea educaţiei naţionale, se vor transfera competenţele, la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, judeţelor, privind organizarea şi funcţionarea reţelelor şcolare, dar şi a numirii-eliberărilor din funcţie a directorilor, pe principiul o treime, o treime, o treime, agreat după toate discuţiile pe care le-am avut cu toate partidele politice, şi, de asemenea se impune ca să ajungem cât mai repede la stabilirea, să fie stabilite standardele de cost per elev destinate finanţării curente ale instituţiilor de învăţământ", a declarat Blaga.
Vasile Blaga a atras atenţia supra marilor probleme cauzate de capacitatea administrativă redusă a administraţiilor locale şi că elementul cheie în modernizarea acestora este descentralizarea.
El a propus în acest sens transferarea unităţilor şcolare către autorităţile de la nivelul comunelor, oraşelor şi municipiilor şi eliberarea şi numirea în funcţie a directorilor de şcoală. În domeniul sănătăţii se continuă transferul managementului spitalelor către primării, la fel şi în domeniul culturii, a mai arătat Blaga.
Potrivit lui Vasile Blaga, în domeniul transporturilor mai sunt de transferat la autorităţile locale porturile fluviale şi metroul.
Prefectul va avea strict limitate atribuţiile la cele prevăzute în lege, a mai spus Blaga.
El s-a erijat în adeptul transferării în proprietatea autorităţilor locale a tuturor terenurilor armatei şi poliţiei care nu mai sunt folosite, arătând că sunt discuţii foarte mari că în centrul oraşelor sunt cazărmi părăsite şi se cheltuie sume mari pentru întreţinerea lor.
Potrivit lui Blaga, descentralizarea nu este posibilă fără o reală descentralizare financiară, iar repartizarea sumelor către adminstraţiile locale trebuie făcută pe "formulă".
Blaga a vorbit şi despre nevoia de reducere a cheltuielilor în administraţia publică. El a precizat că doreşte ca bugetul de stat să prevadă sumele necesare pentru următorii trei ani pentru administraţiile locale, astfel încât acestea să îşi poată planifica proiectele.
În ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, Blaga a afirmat că îşi doreşte ca acest lucru să aibă loc pe 27 martie 2011, "atunci când se schimbă ora". El a recunoscut că "suntem mult în urmă" la acest capitol, precizând că speră ca România să recupereze întârzierile.
Democrat-liberalul a precizat că vrea o strategie naţională de control al criminalităţii.
Blaga a afirmat, la audieri, că este nevoie de relocarea din timp a forţelor MAI de pe frontiera internă a Uniunii Europene, ca să se prevină eventualele proteste, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria.
"57% dintre jandarmi lucrează în pază", a mai spus el, precizând că vrea să schimbe acest lucru. În acest sens, Blaga a propus ca jandarmii care păzesc ambasadele să fie retraşi, iar în locul lor să fie angajate firme de pază, după exemplul altor state europene.



Antena3.ro

×
x close