Antena 3 CNN Politică Berceanu: Raportul Marty acuză România fără dovezi

Berceanu: Raportul Marty acuză România fără dovezi

Berceanu: Raportul Marty acuză România fără dovezi
02 Iul 2007   •   16:47

Membrii Delegaţiei Române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei au susţinut o conferinţă de presă în care şi-au precizat poziţia faţă de raportul Marty. Acesta a acuzat persoane şi instituţii din România că ar fi colaborat cu autorităţile SUA pentru a ascunde pe teritoriul României deţinuţi ilegali. Delegaţii români au anunţat că se autosuspendă de la lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei până când Dick Marty va veni în România.

Radu Berceanu a declarat că ?acest raport se ocupă de presupuse încălcări ale drepturilor omului pe teritoriul unor ţări aparţinând Consiliului Europei în ideea că unii deţinuţi ilegali ar fi trataţi inuman. Marty îşi permite însă să încalce cu nonşalanţă şi bună ştiinţă articolul 6 din Declaraţia Drepturilor Omului care spune că nimeni nu e vinovat atât timp cât justiţia nu l-a declarat vinovat?.

Or în acest raport, Marty declară vinovate persoane şi instituţii din ţara noastră, inclusiv comisia parlamentară de anchetă în acest caz, făr ca măcar să fi fost niciodată în România. Ciudat este şi faptul că România este acuzată extrem de dur fără dovezi clare, dar nu se propune nicio pedeapsă.

Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, atrage atenţia că reprezentanţii României la APCE sunt desemnaţi de Parlamentul de la Bucureşti, astfel că orice decizie privind participarea acestora la lucrările CoE se ia exclusiv de către conducerea Legislativului român.

?Indiferent de măsura în care credem în argumentele Raportului semnat de Dick Marty, nu putem decât să fim interesaţi în aflarea adevărului şi să contribuim la aflarea acestuia. De aceea, în lunile care urmează, ca în toţi anii de la intrarea României în Consiliul Europei, parlamentarii români trebuie să participe la lucrările Adunării Parlamentare şi trebuie să contribuie la aflarea şi la prezentarea adevărului. Acesta este singurul mod în care pot fi slujite onest interesele României?, se mai arată în comunicatul preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Antena3.ro

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close