Antena 3 CNN Politică Bătut în bănci şi fluierături la Cameră pe mandatul de judecător CCR: Anastase a vrut reluarea votului

Bătut în bănci şi fluierături la Cameră pe mandatul de judecător CCR: Anastase a vrut reluarea votului

2 minute de citit Publicat la 10:58 08 Iun 2010 Modificat la 10:58 08 Iun 2010
Bătut în bănci şi fluierături la Cameră pe mandatul de judecător CCR: Anastase a vrut reluarea votului
Mandatul de judecătorla Curtea Constituţională iscă noi conflicte în plenul Camerei Deputaţilor. După ce a refuzat să valideze numirea lui Valer Dorneanu în acest post, susţinând că este necesară întrunirea unei majorităţi din totalul deputaţilor şi nu doar al celor prezenţi, preşedintele Camerei, democrat-liberala Roberta Anastase a solicitat miercuri reluarea votului. Propunerea sa a fost întâmpinată de bătut în bănci şi fluierături de către reprezentanţii Opoziţiei. Cum data trecută candidatul PDL, Ştefan Minea a reuşit să adune doar 123 de voturi, Anastase a făcut un tur de o oră prin rândurile parlamentarilor care alcătuiesc, cel puţin pe hârtie, majoritatea guvernamentală, pentru a negocia cu ei susţinerea pentru propriul candidat. Şedinţa a fost suspendată pentru consultări între liderii de grurpuri parlamentare, Anastase încercând să-i convingă în special pe independenţi şi pe deputaţii minorităţilor să susţină reluarea votului şi să voteze pentru Minea. totuşi, noile negocieri nu s-au soldat cu nici un rezultat. Lucrările plenului au ot reluate, după aproape 40 de minute de pauză de consultări, fără precizări din partea liderilor de grup sau obiecţii din partea opoziţiei.

Controversele au fost iscate din nou de viziunile diferite pe tema majorităţii cu care poate fi ales un judecător al CCR: Opoziţia pledează pentru votul cu majoritatea deputaţilor prezenţi, PDL, cu majoritatea deputaţilor existenţi.

De altfel şedinţa a început cu o întârziere de o oră, tergiversare premeditată chiar de Anastase. Cum reprezentanţii Puterii nu păreau a se mobiliza în număr suficient de mare pentru a garanta succesul reluării votului, Anastase a făcut un amplu plerinaj prin sală, curtând mai ales parlamentarii independenţi şi pe cei ai minorităţilor care data trecută au votat în favoarea candidatului PSD, Valer Dorneanu, care obţinuse 161 de voturi.

Ea a putut fi văzută butonând asiduuu la telefon şi vorbind cu foarte mulţi parlamentari ai Puterii, întrebându-i îndeosebi pe cei independenţi şi cei ai minorităţilor câţi sunt prezenţi în sală şi pe câţi poate conta.

Comportamentul preşedintelui Camerei a fost aspru sancţionat de deputaţii PSD şi PNL care au început să bată nerăbdători în bănci şi să fluiere cerând începerea şedinţei de plen. Deputatul PSD Mircea Duşa aurcat la tribnună pentru a-i reproşa preşedintelui Camerei să explice de ce şedinţa a început târziu, deşi exista cvorum de lucru încă de la ora 10,00.

"Stăm 300 de deputaţi în sală, zi de zi, ceas de ceas şi nu începem şedinţa. De ce nu începem şedinţa dacă a fost programată la ora 10,00 şi mai spuneţi ca Parlamentul să aibă o imagine bună. Nu este prima dată când începeţi mai târziu cu o oră, suntem în cvorum, vă rog să ne daţi explicaţii", a afirmat Mircea Duşa.

În replică, Anastase a precizat că ea a fost în sală de la ora 10,00 şi nu a fost cvorumul necesar pentru a începe şedinţa.

"Eu am fost în sală de la ora 10.00, până atunci nu s-au adunat colegii", a explicat preşedintele Camerei.

"V-aţi plimbat prin sală, dar nu aţi început şedinţa", a ripostat Duşa.

Deputatul PSD Aura Vasile i-a solicitat Robertei Anastase să ia cuvântul de la tribună, nu de pe scaunul de preşedinte de şedinţă, iar Anastase a replicat: "Nu aveţi chef de muncă, aveţi chef de spectacol".

Cum numărătoarea parlamentarilor majorităţii nu i-a mulţumit pe cei din PDL, liderul PDL Mircea Toader a solicitat o pauză de consultări,invocând existenţa unei "dispute între parlamentari", Anastase aprobând un răgaz de jumătate de oră pentru a permite democrat-liberalilor să facă noi tentative de negociere cu UDMR, independenţi şi grupul minorităţilor a sprijinului pentru mandatul de judecător al Curţii Constituţionale.

Antena3.ro

×
x close