Antena 3 CNN Politică Bătălia pe buget: Banii de care vor beneficia ministerele PSD şi PD-L

Bătălia pe buget: Banii de care vor beneficia ministerele PSD şi PD-L

Bătălia pe buget: Banii de care vor beneficia ministerele PSD şi PD-L
18 Dec 2008   •   16:21

PSD şi PD-L şi-au împărţit ministerele bănoase în funcţie de propriile interese. Modul în care fost repartizate aceste ministere lasă să se întrevadă şi interesele partidelor: PSD a preferat să ruleze sume mari de bani prin Ministerul Administraţiei şi Internelor spre administraţia locală şi să gestioneze fondurile europene pentru agricultură, PD-L a pus ochii pe banii din insfrastructură.
Gabriel Oprea - Ministerul Administraţiei şi internelor
Oprea se poate mândri că a pus mâna pe celebrul serviciu secret doi şi un sfert aflat în subordinea sa. Totodată, acest domeniu are prevăzut pentru anul 2009 un buget de 11,75 miliarde de lei. Oprea va mai gestiona miliardele care sunt alocate de la bugetul de stat către administraţia locală, el fiind cel care va deschide robionetul de bani spre prefecturile din teritoriu. Nu sunt de neglijat nici licitaţiile bănoase care se desfăşoară anual pentru înzestrarea şi modernizarea Poliţiei.
Ilie Sârbu ? Ministerul Agriculturii
Domeniul lui Sârbu va beneficia în anul viitor de 16,8 miliarde de lei, bani de la buget. La această sumă se mai adaugă fonduri europene nerambursabile (FEN) de peste opt miliarde de lei. Atuul agriculturii pentru social-democraţi le reprezintă regiile aflate în subordinea acestui minister, precum Romsilva sau Agenţia Domeniilor Statului, instituţii care s-au dovedit adevărate vaci de muls bani în guvernările anterioare.
Nicolae Nemerschi - Ministerul Mediului
Omul fraţilor Mazăre pare la prima vedere că a prins un portofoliu săarac. Numai 570 milioane de lei au fost alocaţi pentru acest minister în 2009. oportunitatea este însă oferită de fondurile nerambursabile puse la dispoziţie pentru acest sector de activitate de Uniunea Europeană.
Radu Berceanu - Ministerul Transporturilor
Considerat cireaşa de pe tort a fiecărui guvern, acederea la acest portofoliu deschide drumul spre bugetul de 12,13 miliarde de lei prevăzut pentru 2009, la carea se adaugă fonduri europene nerambursabile de 3,54 miliarde. cuatumul banilor de la Ue ar putea creşte semnificativ în funcţie de proiectele în care se va angaja pe parcusr acest minister. În subordinea Transporturilor se găsesc o serie de de regii precum CNADNR, la CFR, Romatsa, Aeroportul Otopeni sau Metrorex, adevărate mine de aur pentru cei din PD-L.
Gheorghe Pogea ? Ministerul Finanţelor
Taxele, accizele şi impozitele colectate de acest minister reprezintă adevărata miză, în condiţiile în care bugetul alocat este de numai 3,9 miliarde de lei pentru anul viitor. se preconizează că numai strîngerea accizelor în 2009 va aduce o sumă de peste 16 miliarde lei.
Adriean Videanu ? Ministerul Economiei
Chiar dacă s-a jucat de-a ?nu vreau ministerul? , iată ministerul Videanu nu are de ce să se plângă. În subordinea sa se regăsesc o serie de mari companii cu influenţă majoră în economia naţională şi care pot aduce bani buni prin licitaţiile pe care ministerul trebuie să le organizeze: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Termoelectrica şi Compania Naţională a Huilei.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close