Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la o emisiune televizată, că afirmaţiile lui Sorin Ovidiu Vîntu referitoare la o înţelegere avută cu acesta pentru modernizarea României nu puteau fi făcute decât "de un om bolnav la cap". În plus, şeful statului susţine că omul de afaceri avea "o influenţă extraordinară" în SRI în perioada în care director era Radu Timofte.
"După părerea mea, afirmaţiile astea nu pot fi făcute decât de un om bolnav, bolnav la cap. Cu ce preşedinte poate să stabilească planul de evoluţie al României un infractor? Arătaţi-mi preşedintele care discută cu unul care, cel puţin acum, este acuzat penal. Este de notorietate că a fost în spatele FNI, FNA. Cum vedeţi dumneavoastră un preşedinte stabilind planul de dezvoltare a României cu un astfel de om şi în ce condiţii, unde, pe DN1, la el acasă, unde?", a declarat Traian Băsescu, la postul B1Tv.
"Eu m-am întâlnit în mandatul meu şi cu Patriciu şi cu Voiculescu şi cu Vântu. Niciodată abordările mele nu au fost legate de ce am eu de făcut, ci întotdeauna au venit să discute ce au ei de făcut, iar răspunsul meu a fost: ce spune legea", a adăugat preşedintele.
Sorin Ovidiu Vântu a declarat săptămâna trecută, la judecarea recursului faţă de decizia de arestare preventivă, că Traian Băsescu i-a cerut sprijin mediatic în 2007, cu ocazia referendumului pentru suspendare, propunere pe care a acceptat-o, pentru "progresul României".
"În 2007, la referendum, el (Traian Băsescu, n.r.) a venit la mine să-l susţin. Eu i-am spus că sunt de acord, şi am stabilit împreună cu el anumite criterii în baza cărora îl susţin, bazate pe progresul şi modernizarea României", a spus Vîntu, pe 15 septembrie.
Vîntu, influent în SRI, în perioada lui Timofte
În cadrul aceleiaşi emisiuni, Traian Băsescu a declarat că Sorin Ovidiu Vîntu avea "o influenţă extraordinară" în SRI, în perioada în care director era Radu Timofte.
"Dincolo de ce se ştia despre serviciile secrete, vreau să mai ştiţi un lucru pe care-l spun cu toată responsabilitatea. În timpul când domnul director Timofte conducea Serviciul Român de Informaţii, Sorin Ovidiu Vîntu avea o influenţă extraordinară în acest serviciu. Nu se mulţumea doar să primească informaţii, care rezultau din ascultările cu mandat care se făceau, dar influenţa chiar numiri de şefi la nivel judeţean, la nivel de secţii în SRI", a spus Băsescu.
Şeful statului a subliniat că nu există dubii din acest punct de vedere, precizând că are informaţiile care dovedesc acest lucru.
"Nu sunt informaţii pe care să le fi primit după ce a plecat Timofte, ci le-am avut din acel timp şi chiar am avut discuţii cu directorul Timofte legat de subiecte de acest gen, scurgerea de informaţii din Serviciu, utilizarea lor de un politician sau altul", a menţionat Băsescu.
SRI nu mai e cel din 2006
Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să facă unele precizări în legătură cu actuala componenţă a SRI. Şeful statului susţine că Serviciul de acum nu se compară cu cel din 2006.
"Serviciul nu mai este cel din 2006 şi chiar aducerea unui parlamentar PSD în fruntea SRI a fost un lucru care pe mine m-a reconfortat, mi-a creat detaşarea de a lucra cu acest serviciu, pentru că, dacă aş fi pus un om din PD, n-ar fi fost credibilă colaborarea între mine şi acel om", a spus Băsescu, adăugând că "în momentul de faţă mai sunt câţiva subofiţeri şi ofiţeri care la Revoluţie numai ce terminaseră şcoala, locotenenţi sau sergenţi majori prin Serviciu şi Serviciul nu se mai ocupă decât de ceea ce-l obligă legea să se ocupe".
Cât priveşte acuzaţiile care i se aduc cu privire la folosirea unor de astfel de servicii, preşedintele susţine că nu a utilizat niciodată în mandatul său documente provenite de la SRI în lupta politică.
"Să-mi spuneţi dacă vă amintiţi vreo situaţie în care eu am utilizat documente provenite de la SRI în lupta politică (...) Nu. În tot mandatul meu n-o să găsiţi o astfel de acţiune. Ceea ce nu înseamnă că, în calitate de şef al statului, nu am informaţie sensibilă, care afectează într-un fel sau altul interesul naţional, fie că e vorba de zona energetică, de tranzacţii de proprietate, de acţiuni care nu sunt în linie cu legislaţia română", a mai spus Băsescu.
Antena3.ro